Na Severnem Primorskem razmišljajo o hospicu

Na Severnem Primorskem organizirane oskrbe na smrt bolnih ni, s tem se srečujejo šempetrska bolnišnica, posamezni domovi za ostarele ter oskrbovalke starejših na terenu. Razmišljajo pa o možnosti, da bi ustanovili posebno ustanovo, nekakšen hospic, ki bi skrbela za neozdravljivo bolne, je povedal vodja novogoriške enote NIJZ Marko Vudrag.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

NOVA GORICA > Prav paliativna oskrba je bila tema današnje seje Regijskega odbora za javno zdravje v Novi Gorici. Vodja novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Vudrag je po seji povedal še, da je to zaenkrat še ideja, pomembno pa je, da izobrazijo in usposobijo tiste oskrbovalce, ki bodo za uporabnike skrbeli na terenu.

"Delati moramo po majhnih korakih, to so zahtevne zadeve, najprej se moramo dobro organizirati. Zagotovo bi morali to dejavnost voditi v bolnišnici, kjer je dovolj strokovnjakov, vendar morajo ti imeti svojo 'podaljšano roko' predvsem na terenu," pravi Vudrag.

Glede nedavno sprejetega državnega programa paliativne oskrbe je povedal, da gre za dokaj zahteven predpis, ki je "organizacijsko in logistično težko izvedljiv. Regiji ne prinaša takega delovanja, kot bi ga mi pričakovali".

Vudrag je povedal, da v regiji še ni imenovanih koordinatorjev za ta program, delno ga izvajajo center za socialno delo, posamezne občine, druge nevladne organizacije in predvsem šempetrska splošna bolnišnica: "V bolnišnici imamo paliativno oskrbo dobro organizirano, ljudje pa vse pogosteje želijo, da se pomaga lajšati bolečine neozdravljivo bolnim in se jim tako zagotovi kakovost življenja. To je predvsem terensko delo in tega nimamo dovolj."

Zato želita Goriško društvo za boj proti raku in regijski svet za javno zdravje vzpostaviti in voditi tak način dela, da bo uporabnikom omogočil kakovostno paliativno oskrbo. Ob tem je Vudrag pohvalil predvsem sodelovanje s severnoprimorskimi občinami in župani, ki podpirajo ureditev tega področja v regiji.

STA


Najbolj brano