Na Lokvah zagnali vlečnico (foto)

Danes so na Lokvah vendarle zagnali vlečnico. Po urejeni, 120 metrov dolgi progi na podlagi iz umetnega snega je vijugalo kar nekaj otrok. Še več jih je ob progi sankalo. Urejena je tudi proga za tek na smučeh. Idej in volje ljudem, ki se na Lokvah trudijo s ponudbo, ne manjka. Če jim bo še vreme naklonjeno, bo letošnja zimska sezona uspešna.

Danes so na Lokvah prvič v letošnji zimski sezoni  zagnali 120 
metrov dolgo nizkovrvno vlečnico. Foto: Nace Novak
Danes so na Lokvah prvič v letošnji zimski sezoni zagnali 120 metrov dolgo nizkovrvno vlečnico. Foto: Nace Novak

LOKVE > Oblačno vreme je poskrbelo za to, da danes, ko so na Lokvah prvič v letošnji zimi zagnali vlečnico, ni bilo toliko obiskovalcev, kot bi jih bilo sicer. V nedeljo jih bo že več, ker bo vreme spet lepše, pa tudi sicer pride ob nedeljah že po tradiciji na Lokve največ ljudi.

“Upravljalec vlečnice je od minulega petka tako rekoč dan in noč zasneževal, tako da je na 120 metrov dolgi progi od 30 do 40 centimetrov umetnega snega. Ponekod ga je tudi en meter,” je povedal Uroš Jug, direktor novogoriškega zavoda za šport, ki upravlja z vlečnico. Poudaril je, da je proga primerna predvsem za otroke, za učenje osnov smučanja, zaradi varnosti pa sankanje po njej ni dovoljeno. Z oznakami so jo tudi ločili od preostalega dela vzpetine, kjer se je mogoče spuščati s sankami, pa čeprav je tam zadnjo naravno snežno pošiljko že pošteno pobralo in bi zelo prav prišle nove snežne padavine.

Razmišljajo tudi o nočnem smučanju

V zavodu za šport so poskrbeli tudi za dva kilometra dolgo krožno progo za tek na smučeh. Za 20.000 evrov, kolikor jim je za zimsko sezono namenila občina, so kupili rabljen ratrak, snežne sani in snežni top.

Postavili so tudi brunarico za prodajo kart, v kateri so uredili vse za nudenje prve pomoči. Nabavili so zaščitne mreže, znake, cevi za zasneževanje, usposobili vodovod, da omogoča večji pritisk vode za zasneževanja, preuredili električno napeljavo in priklopili reflektorje. “Razmišljamo o tem, da bi že v letošnji sezoni, če bo dovolj snega in zanimanja, ponudili tudi nočno smuko,” je še pojasnil Jug.

Nekoliko grenak priokus k vsemu skupaj daje le dejstvo, da je glavna cestna povezava proti Lokvam na odseku Preval-Ravnica zaradi del zaprta.

Čeprav je poskrbljeno za obvoz, marsikateri italijanski gost, ti pa vsaj ob nedeljah še vedno predstavljajo večino obiskovalcev, zmedeno obstane pred znakom oziroma se obrne, ker ne pozna alternativne poti.

Otroci uživajo, starši počivajo

“To je samo dobro, ker bo cesta kasneje nova oziroma bolj široka. Bomo že potrpeli,” je povedal Patrik Kresojević iz ekipe mladih, združenih v Zavod turistično središče Planota. Lani oktobra so prevzeli Penzion Planota pod vzpetino, kjer obiskovalci smučajo in sankajo. Z obiskom so zelo zadovoljni. Za zdaj ponujajo domačo hrano in prenočišča ter snujejo nove ideje.

“Ko bo zapadlo dovolj snega, bomo na dva kilometra dolgem odseku poti proti Poldanovcu organizirali dnevno in nočno sankanje. Nabavili smo že deset športnih sani,” je pojasnil Kresojević.

“Snega je sicer malo, na progi pa dovolj in je dobro urejena. Če bi šel sam smučat, bi šel seveda drugam, za hčerko, ki bo imela pet let, pa je ravno prav, da osvoji osnove,” je povedal Tomaž Kuštrin,ki je na Lokve prišel iz okolice Mosta na Soči.

“Tu smo preživeli urico na snegu, da smo razveselili otroka, zdaj gremo pa v restavracijo na kosilo. Žena in otroka sta prvič na Lokvah, sam pa sem bil pred leti že tu s prijatelji,” je povedal Fabrizio Charloni iz Gradišča ob Soči.

Sprva ob vikendih in praznikih

Že v četrtek so bili na Lokvah otroci iz solkanskega vrtca, v petek so na športni dan na snegu na Lokve s tremi avtobusi pripeljali otroke iz Kanala ob Soči.

Kot je povedal Uroš Jug, so se prišli sankat, v bodoče pa v športnem zavodu računajo na organizacijo tečajev smučanja in podobnih aktivnosti.

Glede na to, da na Lokvah tega kar nekaj časa ni bilo, vse skupaj ne more zaživeti čez noč. Do nadaljnjega bo vlečnica ob ugodnem vremenu obratovala ob vikendih in praznikih, v primeru predhodne najave večje skupine pa bi jo lahko zagnali tudi med tednom.

NACE NOVAK


Najbolj brano