Na Lokvah vse manj ponudbe

Dom na Lazni je zaprt že dober mesec, konec septembra se iz restavracije Na planoti na Lokvah kot najemnik umika zavod Gost. “Se ne izide,” je v obeh primerih razlog za umik. Lokve obiskovalci preplavijo le ob nedeljah, preostale dni pa tudi v tem času, ko v dolini pripeka, samevajo.

Na Lokvah si ljudje v miru in na svežem zraku “polnijo baterije”. Foto: Nace Novak
Na Lokvah si ljudje v miru in na svežem zraku “polnijo baterije”. Foto: Nace Novak

LOKVE > “Kar pogosto pridemo z vnuki. Za otroke je tu dobro poskrbljeno, za mlade pa manjka dogajanja. Nekaj malega bi bilo treba urediti, ne pa preveč. Zrak je super. Zaradi njega hodimo sem,” je v soboto, ko na Lokvah ni bilo veliko ljudi, povedal Giorgio iz Moše pri Gorici, ki se je prišel v osrčje Trnovskega gozda hladiti skupaj z ženo in vnukom. “Glede na bazen celotne Furlanske nižine, bi lahko Lokve ponujale več, a nas to ne moti. Vseeno pridemo radi gor. Danes smo se z družino umaknili pred vročino v dolini,” je povedal Alan iz Nove Gorice.

Na igrišču za mini golf je bilo kar živahno, saj je v organizaciji Društva gluhih in naglušnih severne Primorske tam potekal piknik, ki se ga je udeležilo okrog 40 članov. V restavraciji Na planoti so jim pripravili jedi z žara, ki so magnet tudi za italijanske goste. Ti namreč predstavljajo 90 odstotkov vseh obiskovalcev.

Ob nedeljah gneča, sicer mrtvilo

Dan kasneje, v nedeljo, se je na Lokvah trlo ljudi. “Ob nedeljah je 'za utrgat', popolnoma polno, čez teden pa ni obiska. Svež zrak in mir - po to prihajajo ljudje na Lokve. Pridejo z otroki in psi,” je povedal Boris Kante, direktor Zavoda Gost na planoti, ki je že šest let najemnik restavracije z istim imenom. Tako bo le še do konca septembra. Kot pravi, se Zavod umika zato, ker se račun ne izide, saj je treba v treh, štirih mesecih narediti posla za vse leto. Če jim v tem kratkem obdobju, zanimivem za obiskovalce, ponagaja še slabo vreme, pa je to še toliko bolj težko.

Od konca maja je zaprt tudi Dom na Lazni, ki je bil priljubljena točka za vikend pohodnike in izletnike.

“Pet let smo bili najemniki. Gostje so bili pri nas vedno zadovoljni in nihče ni odšel lačen, a zima je tu dolga in če imaš štiri vikende zapored slabo vreme, se zelo pozna,” je povedala zdaj že nekdanja najemnica doma Zvonka Lipužič. Skokovi z Lokvi, ki so lastniki Doma na Lazni, iščejo novega najemnika. Kdaj bo dom, ki je bil pred leti zanimiva točka za priprave športnikov, saj v njem lahko prespi do 35 ljudi, znova odprl svoja vrata, zaenkrat še ni mogoče napovedati.

Brez kapitala in interesa ne bo nič

“To, da je Dom na Lazni zaprt in da se bo zaprla Restavracija Na planoti, je vsem v škodo. Res upam, da se bo našel kdo, ki bo peljal to dalje, dejstvo pa je, da se brez svežega kapitala in interesa na Lokvah ne bo nič premaknilo,” je še dejal Kante in za konec julija napovedal svetovno prvenstvo v orientacijskem teku po Trnovskem gozdu in na katerega se je prijavilo že približno 800 tekmovalcev iz 25 držav.

Najbolj živahno je na Lokvah te dni v tako imenovani Dolinci, kjer se je konec junija začel Tabor mladih planincev v organizaciji Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev. Do konca avgusta tako na Lokvah vsak teden tabori druga skupina približno 60 otrok in 15 vodnikov, ki vsak dan izkoristijo za planinski izlet v okolico.

“Naš ekonom ima do trgovine nekoliko dolgo pot, a to ne igra vloge. Elektrike tudi ni, zato pa so otroci deležni stika z naravo, saj tu preživijo ves teden brez televizije, računalnika in mobilnega telefona,” je pojasnil vodnik Silvo Užmah iz Planinskega društva Slivnica pri Celju. NACE NOVAK


Najbolj brano