Na Lokvah zagnali smučarske naprave

Po letih samevanja in truda za ponovno ureditve manjšega smučišča na Lokvah nad Novo Gorico bodo danes ponovno zagnali manjšo vlečnico. Na Lokvah, ki ležijo dobrih 900 nad morjem, je pretekli vikend pobelilo nekaj snega, zaradi nizkih temperatur pa so lahko naredili tudi dovolj umetnega snega za prijetno smuko.

Lokve Foto: Mitja Marussig
Lokve Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Upravljanje z vlečnico na smučišču je po umiku zavoda Gost na Planoti prevzel novogoriški Zavod za šport. Novi upravljavci so za pripravo smučišča nakupili precej opreme: poleg snežnih sani in teptalnika snega še top za zasneževanje s potrebno opremo, brunarico, kjer bodo na prodaj karte, zaščitne mreže, znake, obnovili so tudi sistem za zasneževanje in uredili dostop do električne napeljave.

Za nabavo opreme je novogoriška mestna občina namenila 20.000 evrov, s tem denarjem je zavod nakupil precej opreme, je povedal direktor novogoriškega zavoda za šport Uroš Jug. Gre sicer za rabljeno opremo, za novo bi morali odšteti več kot podvojen znesek.

“Lokve so en lep smučarski poligon, kjer se lahko predvsem mlajši naučijo prvih smučarskih zavojev. Primeren je tudi za starejše začetnike, za dobre smučarje pa je nekoliko prekratko. Vsekakor je to lep prostor za druženje in predvsem družine,” je povedal Jug.

Ob manjšem smučišču je urejeno tudi sankališče, po bližnji okolici kraja pa je urejena tudi krožna tekaška smučarska pot.

Lokve ob lepem vremenu obišče veliko število obiskovalcev; po besedah Juga so jih pretekli vikend našteli okrog 2000. Poleg domačinov, saj so Lokve le kakšnih 20 minut vožnje iz Nove Gorice, jih zelo radi obiskujejo tudi obiskovalci iz sosednje Italije.

Ambiciozne načrte imajo na turističnem področju preko celega leta. Prav v letošnji sezoni so poleg uveljavljenega gostišča pri Winklerju vrata odprli penzion Planota z restavracijo in 25. prenočišči, turistična kmetija Pri Ukovih, nov je tudi najemnik priljubljenega Doma na Lazni.

Poleg zimskih radosti na snegu turistični delavci in prizadevni domačini že razmišljajo, kaj bi v ostalih mesecih lahko ponudili obiskovalcem, snujejo nove programe in pripravljajo nove prireditve.

STA


Najbolj brano