Na Livku si želijo gostinca

Gradnja sistema za daljinsko ogrevanje s kotlovnico v industrijski coni bo v prihodnje ena večjih naložb Občine Kobarid. Zanjo naj bi porabili 900.000 evrov. Pridobivajo gradbeno dovoljenje, računajo na 400.000 evrov nepovratne pomoči. Veliko dela jih čaka na Livškem in v Breginjskem kotu. Kot drugod je tudi v kobariški občini vse manj denarja za naložbe.

Objekt  Kadore bi odkupili od slabe banke in AS Livek  ter ga prodali podjetnemu gostincu. Foto: Neva Blazetič
Objekt Kadore bi odkupili od slabe banke in AS Livek ter ga prodali podjetnemu gostincu. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Kobariški svetniki so pred dnevi potrdili osnutek občinskega proračuna. Sledila bo javna obravnava. Najpomembnejši občinski dokument naj bi sprejeli v poldrugem mesecu. Dramatičnih pripomb ni bilo, nekaj vsebinskih pa se je nabralo. Zato so se svetniki SDS, ki načelno sicer niso proti dokumentu, glasovanja vzdržali.

Štiri milijone za vse naloge

Proračun predvideva za 4,26 milijona evrov prihodkov in 4,3 milijona odhodkov. “Kljub vse večjim tekočim obveznostim smo ohranili razvojno naravnanost. Naložba v sistem daljinskega ogrevanja, ki naj bi se povrnila v šestih letih, bo mnogim pocenila ogrevanje in omogočila prihranke v proračunu. Ob tem projektu bi lahko uredili tudi toplo gredo za gojenje zelenjave, ki bi jo kupovale šole, trgovina Mlekarne Planika,” se nadeja kobariški župan Robert Kavčič. Proračun bodo morali še spreminjati, zlasti v povezavi s prihajajočimi razpisi v novi finančni perspektivi. “Če bomo uspešno kandidirali, bomo morali zagotoviti lasten denar,” napoveduje.

Izdatke za naložbe so razpršili po vsej občini z desetimi krajevnimi skupnostmi in 33 naselji. Nekaj več pozornosti namenjajo območju Livškega in Breginjskemu kotu. V Breginju načrtujejo gradnjo čistilne naprave. Zanjo naj bi najeli brezobrestno posojilo, ki ga ponuja država.

Kadore čaka gostinca

Ljudje na Livškem upajo, da bo denar za projektiranje komunalne infrastrukture, na katero čakajo že dolga leta. Odplake tečejo na italijansko stran. Se pa občina ogreva za nakup objekta Kadore sredi Livka, ki je v lasti slabe banke. Naprodaj je za pičlih 17.000 evrov. Problem je zemljišče pod njim, ki je v lasti AS Livek. Treba bi ga bilo kupiti, nato bi lahko iskali kupca. Domačini upajo, da bo to gostinec, ker te ponudbe, pomembne za razvoj turizma, na Livškem nimajo. Objekt je dotrajan, toda streha je na novo prekrita in tudi statika ni problematična. V Borjani bodo zgradili nov vodohran. Občina podpira pobudo KS Trnovo za ureditev obvozne ceste ob Soči, ki je nujna v primeru zapore glavne ceste ob pričakovanem nadaljevanju sanacije ovinkov v kobariških klancih. Preverili bodo, kako je z nosilnostjo mostov na tej zasilni cesti.

Urejali bodo trg sredi Kobarida

V Kobaridu bodo postopoma začeli prenavljati center po načrtih arhitekta Roka Klanjščka. Letos naj bi uredili območje med dializnim centrom, zdravstvenim domov in stavbo občinske uprave.

Na Drežniškem pričakujejo širitev pokopališča in nadaljevanje projekta večnamenskega vaškega doma. Za dokumentacijo so v preteklosti že namenili 30.000 evrov. Ker bo gradbeno dovoljenje aprila poteklo, bi bilo treba najti denar za nadaljevanje. Pri iskanju razpisov bo pomagalo ministrstvo za kulturo. Upajo na širitev ceste do vzletišča za jadralne padalce na Osbenu. “Tam bo društvo adrenalin čez dve leti organiziralo evropsko prvenstvo. Vzletišče bi doprineslo razvoju tovrstnega turizma, saj šole iz vse Evrope povprašujejo zlasti po lahko in hitro dostopnih vzletiščih,” naložbo utemeljuje Jernej Bric (SDS).

Tudi nekaj cest bodo pokrpali, med drugim cesto med vasjo Smast in Svetim Lovrencem, v Ladrah, v Breginju, pod usadom pri Javščku in odsek v Kredu. Sestavili so komisijo, ki bo pregledala razmere na vseh občinskih cestah in pripravila prednosti program posegov v prihodnjih letih.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano