Na Idrijskem letos denar le za nujno vzdrževanje lokalnih cest

Idrija je ena izmed slovenskih občin z največ lokalnimi in občinskimi cestami. Zato za vzdrževanje svojih cest porabi precejšen del občinskega proračuna, precej tudi za zimsko vzdrževanje cest in pluženje, je povedala direktorica občinske uprave Občina Idrija Mojca Remškar Planinc.

Idrija je ena izmed slovenskih občin z največ lokalnimi in 
občinskimi cestami. Foto: Saša Dragoš
Idrija je ena izmed slovenskih občin z največ lokalnimi in občinskimi cestami. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Za namen vzdrževanja je v letošnjem proračunu zagotovljeno 363.000 evrov za lokalne ceste in 246.000 evrov za javne poti (v ta znesek pa ni vključena obnova podpornih zidov ob teh cestah).

"Stanje občinskih cest v Občini Idrija je slabo tako z vidika stanja voziščnih konstrukcij kot tudi nekaterih elementov cest, zato bi jih bilo treba temeljito obnoviti," je povedala Remškar Planinčeva.

Poleg rednih investicijsko vzdrževalnih del so v idrijskem proračunu letos namenili finančna sredstva za obnovo, t.j. sanacije in preplastitev odsekov na lokalnih cestah Kočevše-Čekovnik-Idrija, Idrijske Krnice-Srednja Kanomlja in Likarca-Rebro-Mravljiše, za kar bodo namenili 475.000 evrov.

Drugi večji problem idrijske občine predstavlja dejstvo, da je več kot polovica občinskih cest še vedno makadamskih, potreb po gradnji novih cest pa skoraj ni.

Občina Idrija je v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi popisala vse ceste v občini. "Čeprav si posamezne krajevne skupnosti želijo večjih investicijskih vlaganj v ceste, lahko skozi proračunsko postavko vzdrževanja cest zagotavljamo le najnujnejša vzdrževalna dela oziroma krpanja tistih cest, ki so tega najbolj potrebne, dejanskih investicij pa bo bolj malo," je še dejala Remškar Planinčeva.

Nekoliko manj kot prejšnja leta je idrijska občina v tej zimi namenila za pluženje in zimsko vzdrževanje cest, in sicer 267.000 evrov.

Lansko leto je bilo po besedah direktorice idrijske občinske uprave sicer glede na pretekle izjema - snega res ni bilo veliko, potrebna pa so bila intervencijska dela zaradi žledoloma.

STA


Najbolj brano