Na Goriškem vse večja socialna stiska

Socialna stiska prebivalcev Goriške je iz leta v leto večja, opozarjajo na Goriški območni Karitas. Zato bodo že tretje leto zapored sredstva zbirali tudi z dobrodelnim koncertom Goriška dlan, ki bo prihodnji petek.

Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa
Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Med prosilci za pomoč na Karitasu je še največ takih, ki prihajajo mesečno po prehrambene pakete. Povpraševanje je tudi po oblačilih in obutvi, otroških igračah in šolskih pripomočkih, največ pa je prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic, so pojasnil na torkovi novinarski konferenci.

Lani je pomoč prejemalo 546 družin in 252 posameznikov, še nekoliko več v letošnjem letu; skupna ocenjena vrednost hrane in higienskih potrebščin je bila 71.363 evrov.

Letošnjega januarja so devetim družinam in posameznikom namenili 4500 evrov, ki jih je iz zbranega denarja za izposojo drsalk na drsališču podarila novogoriška občina. Pred začetkom šole so s šolskimi pripomočki in enkratnim denarnim zneskom za nakup učbenikov razveselili 360 otrok. Med družinami, ki so jim pomagali, so tudi take, kjer starši še vedno delajo, vendar ne zaslužijo dovolj za preživetje.

Zato pripravljajo na Goriškem različne dobrodelne akcije, od rednih za pomoč šolarjem pred začetkom šolskega leta, zbiranja hrane v trgovskih centrih do dobrodelnega koncerta. Letošnji koncert Goriška dlan bo potekal že tretje leto zapored, na njem pa bo nastopilo devet znanih glasbenih ustvarjalcev, ki so se že odpovedali honorarju za nastop.

Lanski koncert je bil namenjen zbiranju pomoči za otroke, skupno so uspeli zbrati 6168 evrov. Tudi z letošnjim želijo zbrati vsaj tolikšen znesek, denar pa bodo namenili starejšim, osamljenim, brezdomcem in beguncem, je povedala vodja organizacijskega odbora za pripravo dobrodelnega koncerta Julijana Spina.

V letošnjem letu je Goriška območna Karitas pridobila nove skladiščne prostore. Dejavnost sedaj izvajajo v prostorih nekdanje Mercatorjeve trgovine v Novi Gorici. Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami in partnerji s področja sociale in zdravstva pa so odprli informacijsko pisarno, kjer vsakodnevno sprejemajo iskalce pomoči in jih usmerjajo na prave naslove oziroma jim pomagajo pri premagovanju njihovih težav.

STA


Najbolj brano