Na Goriškem v zadnjem letu 100 novih podjetij

Na Goriškem se brezposelnost zmanjšuje že od lani, bistveno se je izboljšalo poslovanje. Regija je ustvarila tudi višji delež izvoza kot Slovenija, v zadnjem letu pa je tam začelo delovati tudi sto novih gospodarskih družb, so povedali predstavniki goriških izpostav Ajpesa, zavoda za zaposlovanje in Gospodarske zbornice Slovenije.

Na Goriškem se brezposelnost zmanjšuje že od lani, bistveno 
se je izboljšalo poslovanje. Regija je ustvarila tudi višji delež 
izvoza kot Slovenija, v zadnjem letu pa je tam začelo delovati 
tudi sto novih gospodarskih družb, so povedali predstavniki 
goriških izpostav Ajpesa, zavoda za zaposlovanje in Gospodarske zbornice Slovenije. Foto: Leo Caharija
Na Goriškem se brezposelnost zmanjšuje že od lani, bistveno se je izboljšalo poslovanje. Regija je ustvarila tudi višji delež izvoza kot Slovenija, v zadnjem letu pa je tam začelo delovati tudi sto novih gospodarskih družb, so povedali predstavniki goriških izpostav Ajpesa, zavoda za zaposlovanje in Gospodarske zbornice Slovenije. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Regijsko gospodarstvo je v minulem letu bistveno izboljšalo rezultat poslovanja. Razlika med ugotovljenimi prihodki in odhodki je znašala 126 milijonov evrov, kar je dvakrat več kot leta 2013.

“Na to so bistveno vplivali večji prihodki iz izvoza in zmanjšanje odhodkov predvsem iz naslova odpisov finančnih naložb,” je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici pojasnila vodja novogoriške izpostave Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Mara Kos Maver.

Največ izvažajo v Italijo, Nemčijo, Francijo, Bosno in Hercegovino in Veliko Britanijo. Izvozniki se najbolj zanimajo za razvojne produkte, ki jih je v regiji precej.

“Imamo močne razvojne oddelke po večjih korporacijah, centre odličnosti in kompetenčne centre, ki proizvajajo pametne proizvode svetovnega pomena,” je povedala Mirjam Božič z območne zbornice Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko.

Čeprav najpomembnejši partnerji še vedno prihajajo iz bližine Slovenije, se kaže tendenca po povečanju izvoza v Mehiko, Brazilijo in na Kitajsko. Stagnira pa izvoz v Rusijo. Več kot 60 odstotkov podjetij iz predelovalnih dejavnosti, ki jih je na Goriškem največ, sicer letos napoveduje povečanje izvoza glede na minulo leto.

Število brezposelnih v goriški regiji iz meseca v mesec pada. Konec aprila je bilo teh 5141, kar je 10,2 odstotka manj kot aprila 2014, je povedala direktorica novogoriške območne izpostave Zavoda RS za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

Delodajalci iščejo največ delavcev za predelovalno dejavnost in trgovino, zelo iskani so tudi vozniki. Težko pa najdejo delavce s primerno izobrazbo za poklice varilca, strugarja, zidarja, frizerja, operaterja strojev CNC in inženirja strojništva.

Najmanj iskani so družboslovci, pravniki, ekonomisti in socialni delavci, ki jih je absolutno preveč, so še povedali na novinarski konferenci.

Med nezaposlenimi osebami je 49,6 odstotka žensk, 51,5 odstotka je dolgotrajno brezposelnih, tretjina je starih 50 let ali več, tretjina pa je tudi takšnih, ki imajo dokončano osnovno šolo ali manj.

Lani je zavod izpeljal deset malih zaposlitvenih sejmov, po katerih je 45 odstotkov brezposelnih, ki so se sejma udeležili, kmalu dobilo delo. Zato bodo tudi letos pripravili deset zaposlitvenih sejmov.

V goriški regiji so leta 2014 zabeležili 3064 gospodarskih družb, kar je sto več kot v letu 2013. Med njimi je pretežni del mikro družb, sledijo jim majhna, srednja in velika podjetja.

STA


Najbolj brano