Na Goriškem se je v zadnjih dneh sprožilo kar 13 plazov

Ob zadnjih obilnih padavinah konec preteklega tedna se je v Mestni občini Nova Gorica sprožilo kar 13 novih zemeljskih plazov. Po besedah svetovalca za zaščito in reševanje na občini Bogdana Zorattija gre za manjše plazove, ki ne ogrožajo stanovanjskih stavb ali celo človeških življenj.

Plaz pri vodnem zajetju Vrba nad Ozeljanom
Plaz pri vodnem zajetju Vrba nad Ozeljanom 

NOVA GORICA > Pred plazovi so v nevarnosti predvsem lokalne ceste, podporni zidovi in kmetijska zemljišča. Zoratti je povedal, da je v novogoriški občini evidentiranih približno 150 zemeljskih plazov, 13 se jih je sprožilo samo v zadnjih nekaj dneh.

Zadnji med njimi se je sprožil danes dopoldne v vinogradu v bližini Rožne doline. Plazišče so si ogledali gasilci in poveljnik novogoriške civilne zaščite Stjepan Mišković, ki so ugotovili, da se je podrla ena izmed teras vinograda v dolžini 20 metrov.

Plaz so tako kot nekatere druge pokrili, zaradi izjemne namočenosti terena pa se bojijo novega obilnega deževja, ki so ga napovedali meteorologi v naslednjih dveh dnevih.

Štabi civilne zaščite in gasilci ostajajo zato v pripravljenosti. To velja tudi za Tolminsko, kjer se je v soboto sprožil plaz, ki je zaprl cesto Žabče-Zadlaz. Cesta je očiščena, pobočje nad njo pa si je danes ogledal tudi geolog, ki je zagotovil, da za uporabnike ceste ni nobene nevarnosti. Poveljnik civilne zaščite tolminske občine Jože Dakskobler je povedal, da bodo zato cesto v sredo ponovno odprli za promet.

STA


Najbolj brano