Na Goriškem obilne padavine, voda zalila nekaj hiš (foto in video)

Po sobotnem obilnem deževju se Vipava, Ljubljanica, Krka, Kolpa v srednjem toku in Sava v spodnjem toku razlivajo na območjih pogostih poplav. Vendar pa so pretoki ustaljeni in upadajo, naraščata le še Kolpa v spodnjem toku in Krka v spodnjem toku, navajajo na spletni strani Agencije za okolje RS.

Miren Foto: Ambrož Sardoč
Miren Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVSKA DOLINA > Reke bodo danes čez dan večinoma upadale. Vipava, Ljubljanica, Krka, Kolpa in Sava v spodnjem toku se bodo danes še razlivale na najbolj izpostavljenih mestih, v ponedeljek pa bo imela presežen opozorilni pretok le še Ljubljanica.

Obilno deževje, ki je dvignilo vodostaje rek, je v soboto zvečer oziroma ponoči povzročilo nekaj težav. Gasilci so v občini Markovci rešili dve osebi iz osebnega vozila, ki je zaradi visokega vodostaja Drave obtičalo v stari strugi Drave v Bukovcih. Sava je ponoči poplavila lokalno cesto Hrastnik-Radeče in lokalno cesto Sava-Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Gasilci pa so tudi črpali podtalnico iz kleti stanovanjskega objeta v vasi Sovodenj v občini Gorenja Vas - Poljane. STA

Posebej stanovalcem predela Mirna tik ob Vipavi je sobotno pozno popoldne paralo živce, saj je Vipava vztrajno naraščala. Že sredi popoldneva je preplavila vrtove strugi najbližjih hiš in se začela razlivati po dvoriščih. Tisti, ki so že leta 2010 in 2012 imeli vodo v hišah, so lahko le čakali, kaj bo, in pripravili vreče peska, da jim v primeru poplave blatna voda ne bi vdrla v domove, oziroma so kako drugače zaščitili premoženje, na primer tako, da so ga zavili v folijo. “Eno oko” so imeli neprestano uperjeno v pametni telefon s povezavo na spletišče agencije za okolje, ki je pod večer dajala spodbudne novice, namreč da vodostaj ne narašča več oziroma komaj kaj.

Tudi v jedru Bilj, pri tamkajšnjem potoku, po katerem ob povodnji “udari” narasla Vipava, so bili ljudje na trnih. A tudi tam pod večer ni kazalo, da se bodo ponovile uničujoče poplave izpred nekaj let. Prav tako je bilo mirno v bukovškem zaselku Britof, kjer so se sicer v obrtni coni nekateri ves dan borili z vodo, in sicer s črpalkami, z vrečami in podobnim, da ne bi bilo hujšega. A med ljudmi je tudi tokrat bilo mogoče zaznati nejevoljo in razočaranost nad pristojnimi, ker korenitih posegov, ki bi morda omilili divjanje voda, ko narasejo, ni.

Praktično ni več obilnejšega deževja, ne da bi v Vipavski dolini, kakor tudi širše na severnem Primorskem, “zvonil” najmanj oranžni alarm. Poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin je v soboto povedal, da kljub naraslim vodotokom, predvsem Vipave in pritokov, gasilce bolj zaposlujejo meteorne vode, ki z utrjenih površin ali pa z nagnjenega terena tečejo prek dvorišč hiš ter vdirajo v kleti, tudi posameznih blokov v Novi Gorici ter ponekod tudi v stanovanjske prostore. Razlog so lahko tudi zamašeni odtoki ali preozke cevi za deževnico, v prvi vrsto pa obilne padavine, čeprav z vmesnimi prekinitvami.

Deževnica je težave povzročala v Novi Gorici s primestjem, v Šempetru, Dornberku, Šempasu, Anhovem, Ročinju, v Tolminu, v Baški Grapi, Idriji, Cerknem in še kje.

V Prvačini, kjer je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, so prvi alarm imeli že v soboto okrog treh zjutraj. “Vstala sem iz postelje in nenadoma stopila v vodo,” je povedala Sabina Šušmelj, starejša gospa, ki živi sama, v hiši stari sto in več let, ki je doslej voda ni zalila nikoli. Kot so povedali njeni sorodniki, so v nekaj urah vodo odstranili iz hiše, a dež ni ponehal in znova je zalivalo tudi pritličje stavbe. Na pomoč so zato priskočili dornberški prostovoljni gasilci in skušali rešiti, kar se je rešiti dalo.

Voda je bila tudi v dveh sosednjih hišah in v stavbi čez cesto, ki je bila ogrožena že ob prejšnjem deževju. Obilne padavine pač pokažejo vse uničujoče posledice neracionalnega varčevanja pri sredstvih za vzdrževanje propustov in kanalov za odvodnjavanje. Zamašene cevi in odtočni kanali so gotovo razlog za težave v Prvačini.

Reka Idrija je ogrožala bencinski servis v Golem Brdu. Potok Lijak, ki je precej narasel, je začel nekaj pred trejo uro popoldne ogrožati stanovanjsko hišo na Vogrskem.

Po besedah Vendramina so ljudje v gasilski dom, ki ima prav tako znova poplavljeno klet, v soboto že prihajali po protipoplavne vreče, v tem domu jih lahko dobijo občani Mestne občine Nova Gorica.

V soboto ob 14.26 je v Poletičih v občini Koper voda ogrožala hišo. Gasilci JZ GB Koper so skopali kanal in preusmerili vodo stran od hiše. Ob 16. uro so Upravo za zaščito in reševanje obvestili, da meteorna voda ogroža trgovino v Piranu.

Vipava in Lijak sta ponekod zalila tudi ceste; Lijak je poplavil regionalno cesto pri Dombravi, ki so jo zaprli za promet. Poplavljena je bila cesta proti pokopališču v Renčah, skoraj neprevozna je lokalna cesta od Vogrskega proti Dombravi, marsikje so preglavice povzročale meteorne in površinske vode, ki so drle na cestišče z brežin.

V izrednem biltenu, ki ga je v soboto ob poldne izdala uprava za zaščito in reševanje, napovedi niso bile ugodne. “V prihodnjih urah bodo ponovno porasle Vipava in manjše reke na Goriškem, pri tem se lahko ponekod razlijejo v širšem obsegu. Popoldne in zvečer bodo pričele ponovno naraščati tudi reke drugod po državi, najbolj na Gorenjskem, v Posočju in na širšem območju osrednje Slovenije. Lahko ase razlijejo ob strugah na območjih pogostih poplav. Ob intenzivnih krajevnih padavinah lahko hitro porastejo tudi posamezni manjših vodotoki in hudourniki. V noči na nedeljo se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati. Naraščale bodo še reke s kraškim zaledjem.” AS, VH

Preberite še: Vreme je preprečilo povodenj


Najbolj brano