Na Goriškem je največ študentov in avtomobilov

V letu 2015 je bilo v Sloveniji največ študentov na tisoč prebivalcev v goriški statistični regiji, prav tako je bilo tam tudi največ avtomobilov na tisoč prebivalcev, izhaja iz podatkov Statističnega urada Republike Slovenije.

Na Goriškem je  največ študentov in avtomobilov na tisoč 
prebivalcev. Foto: Leo Caharija
Na Goriškem je največ študentov in avtomobilov na tisoč prebivalcev. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Primorci so tudi sicer v vrhu po številu avtomobilov na tisoč prebivalcev. Goriški regiji po številu avtomobilov na tisoč prebivalcev namreč sledi obalnokraška regija, tej pa primorsko-notranjska.

Obalno-kraška regija v Sloveniji izstopa po tem, da je v njej med prebivalci največ tujih državljanov (9,2 odstotka), v goriški regiji pa je bilo leta 2015 največ prebivalcev, ki so stari vsaj 80 let (5,9 odstotka). V primorsko-notranjski regiji je bilo v primerjavi s preostalo Slovenijo sklenjenih najmanj zakonskih zvez (2,7 na tisoč prebivalcev). So se pa statistične regije, ki beležijo stanje na Primorskem, v spodnjem delu razpredelnice znašle pri deležu ločeno zbranih komunalnih odpadkov.

Najvišji BDP na prebivalca je bil leta 2015 v osrednjeslovenski regiji, na drugem mestu je bila obalno-kraška, na dnu pa zasavska. Najbolj zadovoljni z življenjem so bili v goriški, gorenjski in osrednjeslovenski regiji, najmanj pa v koroški statistični regiji. Največ počitniških stanovanj so imeli v gorenjski, največ prenočitev turistov pa so našteli v obalno-kraški regiji. V tej regiji je nastalo tudi največ komunalnih odpadkov. Posavska statistična regija je izstopala po najnižji stopnji brezposelnosti, podravska pa po najvišjem številu mater, ki so rodile vsaj šest otrok, izhaja iz podatkov Statističnega urada Republike Slovenije.

Spletno uredništvo


Najbolj brano