Na Gočah so jezni: “Vrtimo se v krogu, vas pa stagnira!”

Občina Vipava je za Goče obljubila izdelavo podrobnega prostorskega načrta (OPPN), zanj potrebuje konservatorski načrt, ta pa je le eden od pogojev za kakršnekoli posege v vasi, ki je v celoti razglašena za kulturni spomenik. Krajani so obupani. Že četrt stoletja opozarjajo, da odplake tečejo v grape, da pijejo vodo iz azbestnih cevi, da se mladi nimajo kje družiti, kaj šele graditi. Če v kratkem ne bodo dobili jasnih zagotovil, kako naprej, bodo znova začeli akcijo za ukinitev statusa zaščite.

Prebivalci Goč se čutijo ujetniki spomeniške zaščite. Če ne bodo dobili zagotovil, da se bodo zadeve uredile, bodo spet zahtevali, da se status ukine.
Prebivalci Goč se čutijo ujetniki spomeniške zaščite. Če ne bodo dobili zagotovil, da se bodo zadeve uredile, bodo spet zahtevali, da se status ukine.  

GOČE > “Obljube, samo obljube. Vse stvari so pogojene s spomeniško zaščito. Če hočemo priti do OPPN, ki je podlaga za kakršenkoli poseg v vasi, najprej potrebujemo konservatorski načrt. Ta pomeni dodaten strošek, je pa samo en dokument, ki nam še ne zagotavlja, da bomo prišli do OPPN. Upoštevati moramo tudi smernice ministrstva za kmetijstvo. Če nimamo OPPN, se ne moremo prijaviti na razpise za denar, do katerega bi bili upravičeni. Lahko je postavljati smernice, kdo bo dal pa denar? Vrtimo se v krogu, vas pa stagnira,” opozarja predsednik sveta KS Simon Žorž.

Obljub so ljudje že naposlušali

Na Gočah pravijo, da so se obljub že naposlušali. Če na sestanku s predstavniki Občine Vipava, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, predstavniki ministrstev za kulturo in za kmetijstvo ta mesec ne bodo dobili jasnih zagotovil, da je mogoče narediti korak naprej, bodo v občinskem svetu znova sprožili postopek, da se vasi kot celoti ukine status kulturnega spomenika. “Zdaj želimo jasne odgovore, kaj naj naredimo, da ne bomo naleteli na nove ovire. Nismo proti zaščiti posameznih objektov, toda kako naj se vas razvija, če je pod zaščito še 300-metrski pas okrog nje. Njive, travniki, vinogradi, gmajna,” našteva Žorž. In dodaja: “Govorijo o turizmu, o drugi Toskani. Iz polovice vasi odplake tečejo v grape, druga polovica pa ima za silo greznice. Vodovod je še iz azbestnih cevi, ni igrišča, parkirišč, mladi ne morejo graditi. Predlagali smo različne lokacije, vedno se je ustavilo. Živimo kot v akvariju. Mogoče smo res zanimivi za tujce, toda oni ne živijo tu,” dodaja Žorž.

Goče so bile za kulturni spomenik lokalnega pomena razglašene leta 1987, a krajani ugotavljajo, da od tega nikoli niso imeli koristi, le dodatne stroške in omejitve. Zato so se pred štirimi leti z več kot 80-odstotno večino izrekli za ukinitev statusa kulturnega spomenika za vas kot celoto. Njihovo namero je še dodatno podžgalo dejstvo, da niso dobili soglasja za gradnjo večnamenskega igrišča s parkiriščem na predlagani lokaciji, ker bi z njim uničili “veduto kraja.”

Stroka je neomajna

V občinskem svetu so sprožili postopek za “derazglasitev”, a stroka je ostala neomajna. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je leta 2012 izdelal elaborat ponovnega vrednotenja spomenika. Ugotovili so, da spomenik ni izgubil svojih spomeniških lastnosti in zato niso izpolnjeni pogoji, da naselje Goče ne bi imelo več statusa kulturnega spomenika.

In kot so pred dnevi pojasnili iz ZVKDS, se stanje spomenika v treh letih od izdelave elaborata vrednotenja ni bistveno spremenilo. A domačin, svetnik in vipavski podžupan Bogdan Godnič je prepričan o nasprotnem. “S tem se nikakor ne morem strinjati. Stanje se je spremenilo in se iz dneva dan spreminja. Na slabše. Če drugega ne, so se v tem času porušile tri hiše. Eno je lastnik nameraval obnoviti, a ni dobil soglasja zavoda. Zdaj se je sesula sama vase in ogroža varnost mimoidočih. Hiše propadajo, oni pa govorijo, da se nič ni spremenilo,” opozarja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano