Na Cerju bi se odžejali, a dovoljenja ni

Občina Miren-Kostanjevica postaja vse bolj zanimiva za kolesarje, ki njene lepote odkrivajo tudi v zimskih mesecih. Privlači jih predvsem kraški del z urejenimi kolesarskimi potmi. V okviru čezmejnih projektov Interbike in Croctal so za kolesarje dobro poskrbeli. Pogrešajo pa gostinsko ponudbo na Cerju.

Na koncu Mirna v smeri proti Krasu so  postavili  informativno 
tablo  z zemljevidom kolesarskih poti. Foto: Alenka Ožbot
Na koncu Mirna v smeri proti Krasu so postavili informativno tablo z zemljevidom kolesarskih poti. Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > V okviru projekta Croctal, ki predstavlja nadaljevanje projekta Interbike, so v občini Miren-Kostanjevica obnovili kolesarsko pot iz Mirna na Kras v dolžini 3.000 metrov ter s protiprašno prevleko prekrili pot pod Cerjem v dolžini 880 metrov. Namestili so dvanajst stojal za kolesa in pripravili zgibanko v štirih jezikih z opisi in zemljevidom kolesarskih poti v občini. Na koncu Mirna v smeri proti Krasu so postavili informativno tablo z zemljevidom kolesarskih poti in spominsko tablo projekta. Za vse skupaj so porabili dobrih 72.000 evrov, od tega je občina plačala pet odstotkov, ostalo je denar EU.

V okviru projekta Interbike pa so v zadnjih letih obnovili kolesarsko pot od meje z občino Šempeter-Vrtojba do regionalne ceste proti Mirnu v dolžini 690 metrov, obnovili so odcep proti pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju v dolžini 2280 metrov, postavili količke z usmerjevalnimi tablicami na celotnem območju občine ter spominsko tablo. Za vse to so porabili skoraj 100. 000 evrov, občina pa je tudi pri tem projektu prispevala pet odstotkov potrebnega denarja.

“Občina je pridobila na kvaliteti turistične ponudbe, saj obnovljene kolesarske poti predstavljajo nove turistične zanimivosti ter se lahko umestijo v različne turistične produkte. To je tudi eno izmed izhodišč za oblikovanje prepoznavnega turističnega območja, ki se lahko vklopi v dve turistični destinaciji: Kras-Carso in Smaragdna pot,” poudarja strokovni sodelavec v občinski upravi Boštjan Frančeškin.

Ob sončnih vikendih je v zimskih mesecih veliko kolesarjev predvsem na Krasu, kjer raziskujejo kolesarske poti v okolici pomnika braniteljem slovenske zemlje, v katerem ponujajo zemljevide kolesarskih in pohodnih poti. Kot pravi Barbara Jejčič iz TIC Temnica, je povpraševanje po teh zelo veliko, kolesarji in pohodniki so nad potmi navdušeni.

Obiskovalci pa pogrešajo gostinsko ponudbo oziroma se pritožujejo, ker na Cerju ni moč dobiti niti kozarca vode. Kot razlaga župan Mauricij Humar, v času pridobivanja gradbenega dovoljenja za pomnik ni bilo predvideno, da bo v spodnjih prostorih lokal, ampak družabni prostor. Občina pripravlja novo dokumentacijo, da bi v kleti lahko delovala okrepčevalnica. Do poletja naj bi z manjšimi posegi prostor temu primerno uredili. Za opremo pa bo poskrbel bodoči najemnik. Humar računa, da bodo papirje in prostor uredili do poletja, razpis za najemnika pa objavili poleti oziroma jeseni.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano