Na Brjah in v Vrhpolju je bilo veselo

Na Brjah so pripravili že 9. tridnevno martinovanje. V soboto je bil sporedu je bil pohod, nabirka vina pri skoraj 40 tamkajšnjih vinarjih, zvečer pa so mlado vino blagoslovili in si z njim prvič nazdravili v družbi vipavske vinske kraljice Nataše Ferjančič, ki je bila tudi gostja brejskih vinarjev.

Na brjah so   mlado vino blagoslovili in si z njim prvič nazdravili 
v družbi vipavske vinske kraljice Nataše Ferjančič, ki je bila 
tudi gostja brejskih vinarjev. Foto: Alenka Tratnik
Na brjah so mlado vino blagoslovili in si z njim prvič nazdravili v družbi vipavske vinske kraljice Nataše Ferjančič, ki je bila tudi gostja brejskih vinarjev. Foto: Alenka Tratnik

BRJE, VRHPOLJE > Blagoslov je podelil župnik Rafael Leskovec, sod pa je odčepil najstarejši član Društva Društva vinogradnikov in vinarjev Brje na Vipavskem Anton Furlan, ki ima že skoraj devet križev. Kot pravi predsednik Društva Miran Kavčič, je martinovanje priložnost, da se predstavijo vinarji in kraj.

Na pokušino so bila mlada vina 20 brejskih vinarjev, poleg vin pa so bile na mizah tudi domače dobrote. Za kulturni program je poskrbel oktet Rožmarin.

V Vrhpolju so ob martinovem že 15. leto pripravili dan odprtih vrat z obiskom kleti tamkajšnjih vinarjev, letos jih je sodelovalo šest. V imenu vinarsko turističnega društva je zbrane pozdravil Branko Tomažič, o letošnji letini je spregovoril član društva in somelje Martin Krapež, ki je poudaril, da so bili letos izvrstni pogoji za razvoj kakovostnega grozdja, letina pa dobra tako količinsko kot kakovostno. Mlado vino je blagoslovil župnik Janez Kržišnik, blagoslov pa je spremljal pihalni orkester Vrhpolje.

AT


Najbolj brano