Parkirišče namesto barak

Na Brajdi rušijo po potresu leta 1976 zgrajene barake, na njihovem mestu pa bodo zgradili veliko parkirišče, ki bo reševalo zagate s parkiranjem v Tolminu. Prostor bo tudi za avtobuse in avtodome. Za naprej puščajo odprte možnosti za morebitne druge atraktivne vsebine.

Na Brajdi rušijo po potresu leta 1976 zgrajene barake, na njihovem mestu pa bodo zgradili veliko parkirišče, ki bo reševalo zagate s parkiranjem v Tolminu Foto: Neva Blazetič
Na Brajdi rušijo po potresu leta 1976 zgrajene barake, na njihovem mestu pa bodo zgradili veliko parkirišče, ki bo reševalo zagate s parkiranjem v Tolminu Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Delavci podjetja Konec v teh dneh rušijo notranje predelne stene in odstranjujejo napeljavo. Azbestni material bodo odlagali po pravilih, ki veljajo za vse. Za rušenje imajo čas mesec dni.

Občinski svet se je odločil, da po odstranitvi barak uredijo parkirišče, ki ga Tolmin zelo potrebuje. Formalno bo šlo za začasno parkirišče. Svetniki so namreč sklenili, da ne bodo zaprli možnosti, da bi na Brajdi sredi mesta v prihodnosti morda gradili tudi kaj drugega, če bi se pojavili res atraktivni projekti. V letošnjem proračunu je za rušenje barak na voljo 46.000 evrov. Poleg tega pa še nekaj denarja, s pomočjo katerega bodo teren nasuli, zravnali in izpeljali javno naročilo za ureditev.

Denar za urejanje parkirišča naj bi zagotovili v prihodnjem letu. Po zdajšnjih načrtih bo imelo novo parkirišče 105 parkirnih mest za avtomobile, pet jih bodo namenili gibalno oviranim osebam, predvideni sta tudi dve parkirni mesti za avtobuse in tri mesta za avtodome, ki zdaj nimajo urejenih parkirnih mest. Celotno infrastrukturo so zasnovali tako, da se bodo avtodomi lahko oskrbovali in da bodo prizorišče po potrebi spremenili v prireditveni prostor z vodo in elektriko. Za parkirna mesta uporabniki ne bodo plačevali, torej bo na tem mestu tako imenovana bela cona za parkiranje.

Po ureditvi novega parkirišča se bo spremenil režim na zdajšnjem osred-njem parkirišču pri občinski upravi in knjižnici. Tam bodo vsa parkirna mesta postala morda cona in s tem plačljiva. Brezplačna bo le prva ura parkiranja. V dotrajanih barakah so dolga leta domovali občinska uprava in za njo upravna enota, kot zadnji so te prostore uporabljali Posoški razvojni center, državna tehnična pisarna in nekaj zasebnikov. Zaradi javnih storitev je bilo to območje vsa leta eno najbolj frekventnih v Tolminu.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano