Na kmetijah bo marsikaj novega

Vabilu lokalne razvojne agencije ICRA v študij prostorskega preurejanja kmetij za učinkovitejše trženje se je odzvalo pet že sedaj uspešnih turističnih in predelovalnih kmetij v občinah Idrija in Cerkno. Vsem so želje in potrebe uokvirili v načrte, ki so te dni razstavljeni v izložbi trgovine Hotela Cerkno.

   Analize in pilotni načrti prostorskih izboljšav že uspešnih 
kmetij so  razstavno pot začeli na  tržnici v Idriji, sedaj so na 
ogled v Cerknem. Foto: Saša Dragoš
Analize in pilotni načrti prostorskih izboljšav že uspešnih kmetij so razstavno pot začeli na tržnici v Idriji, sedaj so na ogled v Cerknem. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > V obeh občinah je urejenih prgišče turističnih kmetij in le nekaj več takih, ki svoje ekološke pridelke uspešno tržijo.V študijski krožek Dejavniki prostorske ureditve pri izvajanju s turizmom povezanih dejavnosti se jih je na lastno pobudo vključilo pet, ki so s svojo dejavnostjo že uspešne in vse so dobile pilotne načrte prostorskih prilagoditev po meri lokalnega prostora in obiskovalcev.

Razvojna agencija ICRA je krožek izpeljala s strokovnjaki s področja razvoja podeželja in mladimi arhitekti iz projekta Arhitekturni nasveti. V širši analizi idrijsko-cerkljanskega podeželja so skupaj ugotovili, da ta v dobršni meri ohranja svojo naravno lokalno identiteto, a da se tujim vplivom le ni uspel povsem izogniti. Prav odprava slednjih in priprava učinkovitih, čeprav manjših posegov v prostor zainteresiranih kmetij po meri obiskovalcev so bili cilj krožka. “Prvi pogled, prijetnost bivanja, sozvočje z naravnim okoljem in jasna prostorska organizacija so kvalitete, ki prispevajo k uspešnejšemu razvoju,” so prepričani nosilci projekta.

Ni presenetilo, da so se vabilu ICRA odzvale kmetije, ki so večino prostorskih kvalitet pri razvoju dejavnosti na svojih kmetijah že upoštevale in so s kakovostno ponudbo na trgu uspešne. Vse, od idrijskih mlečne predelovalne Na Krnicah in Hiše Zelišč iz Idrijskih Krnic, turistične Pr'Jureč z muzejem starih naprav in orodij na Ledinah do cerkljanske turistične Pr'Flandru v Zakojci in mlečno predelovalne Na ravan na Cerkljanskem vrhu, so prostorsko analizo prestale dobro. Ker si vse želijo še izboljšati ponudbo, so dobile načrte, kako bodo svoje želje zakonito in prostorsko učinkovito vpele v okolja in stavbe kmetij.

Gospodarji zagotavljajo, da bodo predloge, pa naj gre za izvirne prostore za pokušino pridelkov, predelavo zelišč, površine za otroke ali kompleksnejšo wellness ponudbo, uresničili in z majhnimi posegi poskrbeli za še boljšo vpetost kmetij v lokalni prostor.

Pilotni načrti prostorskih izboljšav so v spodbudo vsem, ki se zanje še odločajo, od oktobra na ogled javnosti. Iz prostorov pokrite kmečke tržnice v Idriji, so jih za nekaj tednov preselili v izložbeno okno trgovskega centra Hotela Cerkno. Dodali so jim prostorsko analizo idrijsko cerkljanskega podeželja in primere uspešnih slovenskih turističnih kmetij, ki so s prostorskimi prilagoditvami svoje uspešne zgodbe pognale proti nebu.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano