Mostarji zahtevajo nov most

Mostarska krajevna skupnost upa na podporo občine pri prepričevanju države, da je gradnja novega mostu čez Sočo nujna prednostna naloga. Z večjim pretokom bi prepolovili nevarnost poplav, s tem bi se odprle možnosti za urejanje okolice jezera, morda celo za gradnjo kajakaškega centra pod Modrejem.

Nov most bi z večjim lokom in pretočnostjo  preprečeval poplave ob jezeru. Foto: Neva Blazetič
Nov most bi z večjim lokom in pretočnostjo preprečeval poplave ob jezeru. Foto: Neva Blazetič

MOST NA SOČI > Dokumentacija za sanacijo napokanega in poroznega, preozkega mostu, ki prečka akumulacijsko jezero oziroma Sočo oziroma gradnjo novega, je pripravljena. Gradbenega dovoljenja pa še ni.

“Naš most naj ima prednost!”

“Vemo, da Direkciji RS za ceste primanjkuje denarja za obnovo 150 mostov po Sloveniji, toda naš most mora imeti prednost. To bomo argumentirali z dejstvom, da bi z večjim pretokom za okoli 300 kubičnih metrov prepolovili možnost poplav ob jezeru,” zahtevo Mostarjev argumentira predsednik krajevne skupnosti Dušan Jermol. Upajo, da bo Občina Tolmin razumela argumente in bodo skupaj prepričali direkcijo, da sta prenova ali novogradnja nujni.

“Iz tehničnega poročila razberemo, da bi z večjo pretočnostjo znižali raven stoletnih poplav od zdajšnjih 4,5 metra na zgolj dva metra. S tem bi zmanjšali vpliv stoletnih poplav in odprle bi se možnosti za ponovno debato o gradnji kajakaškega centra pod Modrejem, ki ga kajakaški klub z množico mladih kajakašev in vrhunskih športnikov potrebuje,” se nadeja Jermol. Poleg tega bi bilo več možnosti za številne olepševalne posege v okolici jezera, ki jih snujejo v okviru programa Camis, za katerega priteka denar EU. Med drugim predvideva tudi gradnjo dveh novih brvi čez jezero pri Gadiči in pod Drobočnikom.

Počutijo se zapostavljeni

“Menimo, da nas občina preveč zapostavlja. Pošiljamo na stotine dopisov, premika se počasi,” skupaj s sokrajani opozarja Jermol. Tudi za morebitne spremembe občinskega prostorskega načrta so do konca minulega leta pripravili vrsto predlogov.

Čakajo na zamenjavo vodovodne napeljave in celovito ureditev trga pri cerkvi. Radi bi se znebili bencinskega servisa sredi trga in tam uredili park z garažno hišo pod njim. “Most na Soči je prometno neurejen. Predloge za večjo varnost naj pripravi direkcija za ceste, ki ima ustrezne strokovnjake. Nima smisla, da laiki počez ugibamo in predlagamo rešitve brez realne podlage,” razmišlja Jermol.

Upajo na dokončanje Vodne hiše s teraso in na novo parkirišče med gasilskim domom in avtobusno postajo. Čakajo na ureditev počivališč in vstopnih mest ob jezeru, turistično rekreativnega centra pri kopališču ob sotočju Idrijce in Bače, na ureditev iztoka pri čistilni napravi pod Modrejem, na preurejanje trgov po vaseh ...

Nove hiše nad Modrejem

V Modreju bodo vendarle uredili območje za gradnjo stanovanjskih hiš. Nad vasjo bo na dveh platojih dovolj prostora za dvanajst hiš. Podrobni prostorski načrt so obravnavali od novembra do konca minulega leta. Bistvenih pripomb ni, zato ga bodo sredi leta potrdili, takoj za tem se bodo odprle možnosti za pridobivanje gradbenih dovoljenj. Občina bo zgradila komunalno omrežje.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano