Most šele decembra

Deževno vreme še do minulega tedna je oviralo zaključna dela pri gradnji kanalizacijskega omrežja v Mirnu in Orehovljah v okviru projekta centralne čistilne naprave. Ljudi, ki že mesece živijo sredi prekopanih naselij, najbolj zanima, kdaj bodo asfaltirane ceste. Če bo vreme dopuščalo, do 12. decembra, odgovarjajo na občini.

 Temelji za most čez reko Vipavo so pripravljeni že nekaj časa, kovinska konstrukcija pa še nastaja v delavnici Foto: Alenka Ožbot
Temelji za most čez reko Vipavo so pripravljeni že nekaj časa, kovinska konstrukcija pa še nastaja v delavnici Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Miren in Orehovlje sta zaradi urejanja kanalizacije v zadnjih mesecih eno samo gradbišče. Dela so v zaključni fazi, domačine pa najbolj zanima, kdaj bodo asfaltirane ceste.

Slabo vreme v zadnjem času je bilo glavna ovira za dokončanje zaključnih del, priprave na asfaltiranje in tudi za nadaljevanje še nezaključenih del. Če se bodo temperature spustile okrog ničle, bo ovirano tudi asfaltiranje,” razlaga strokovni sodelavec za naložbe v upravi Občine Miren-Kostanjevica Albin Pahor.

V okviru projekta centralne čistilne naprave bodo v občini Miren-Kostanjevica porabili približno 5,4 milijona evrov, od tega bo 3,8 milijona prispevala EU, država bo primaknila 672.000 evrov, preostali denar pa bo zagotovila občina. Ta je doslej prejela dobrih 630.000 evrov kohezijskega in državnega denarja. Za tri zahtevke, ki so jih na pristojno ministrstvo poslali septembra in oktobra, v skupni vrednosti več kot milijon evrov, pa denar še čakajo.

V okviru medobčinskega projekta čistilne naprave ob Vrtojbici v Mirnu gradijo zbirne fekalne kanale s petimi črpališči in kanalizacijo Pri Grabcu, v Starem mestu in v Gornjem Mirnu, v Orehovljah pa kanalizacijo v delu vasi in štiri črpališča. Na novo bo zgrajenih devet črpališč: pet na zbirnem kanalu, štiri pa na fekalnih kanalih po naseljih.

“Vsa dela so v zaključni fazi, nekoliko se kasni zaradi dodatnega naročila Telekoma za polaganje optičnih kablov. Po naročilu Elektro Primorske se ob kanalizaciji polaga tudi kabelska kanalizacija za daljnovod. Na vseh odsekih se začenjajo pripravljalna dela za asfaltiranje, ki je predvideno proti koncu novembra in v začetku decembra,” pravi Pahor. Če bo vreme dopuščalo, bodo vse ceste asfaltirane do 10. decembra, pristavlja.

Zaradi visokega vodostaja reke Vipave v minulih dneh niso gradili črpališča ob jezu “pri Šelu”. Čakali so, da se gladina zniža, ker bo bodoči objekt pod ravnijo dna reke. Nekoliko se bo zavlekla tudi gradnja mostu čez reko Vipavo v bližini občinske stavbe. Postavili naj bi ga v drugi polovici decembra.

“Pripravljalna dela (temelji s piloti, zavarovanje leve brežine in betonska nosilna konstrukcija z vpetjem) za montažo mosta čez Vipavo so končana. Kovinska konstrukcija nastaja v delavnici, in sicer v treh delih, ki jih bodo pripeljali do mesta montaže. Nato jih bodo zvarili in z avtodvigalom montirali na že pripravljeno betonsko konstrukcijo,” razlaga Pahor. Osnovni namen mosta je nosilec zbirnega kanala čez reko Vipavo, istočasno pa bo služil tudi kot pešpot in kolesarska steza.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano