Most bodo delno polepšali

Na včerajšnjem zboru krajanov, ki ga je sklical tolminski župan Uroš Brežan, so Mostarji nanizali vrsto pripomb na predlagan nov most čez Sočo. Ker je DRSI izvajalca že izbrala in ker so tudi omejitveni pogoji zahtevni, bistvenih sprememb ne more biti, lahko pa bi ga vsaj nekoliko polepšali.

 Foto: MILJKO LESJAK
Foto: MILJKO LESJAK

MOST NA SOČI > Kaže, da je pri načrtovani gradnji novega, bolj trdnega mosta čez Sočo oziroma mostarsko jezero prišlo do kratkega stika v komunikaciji. Čeprav gre za zelo občutljivo okolje, atraktivno veduto in njen turistični pomen, ni bilo pravočasne javne obravnave. Še poleti bi bil čas za določene dopolnitve, zdaj, ko je izvajalec že izbran, pa so bistveno bolj omejeni. Nov most takega loka, kot je zdaj, v nobenem primeru ne bi mogel imeti, ker je treba upoštevati pretok vode. Bi bil pa lahko bolj občutljivo zasnovan, trdijo domačini, med katerimi se je oblikovala tudi kritična iniciativna skupina lokalnih arhitektov, krajinskih arhitektov in ljudi iz gradbene stroke. Zamerijo, da pri tako občutljivem objektu niso pritegnili zraven tudi arhitekturne stroke.

Ker nov most potrebujejo, problema ne bodo zaostrovali do te mere, da bi gradnjo odložili v prihodnji čas. Se pa po včerajšnjem zboru krajanov nakazuje možnost, da bodo vsaj nekatere olepšave vnesli, kar predstavniki DRSI niso zavrnili. Med drugim se odpira možnost, da bi most oblekli v kamen, da bi pločnik prek njega tlakovali, morda tudi cestišče. Vsekakor pa na mostu zaradi varnosti ne bodo postavili skakalnice, kot bi si želeli nekateri krajani. Kot doslej jo bo treba v času Noči na jezeru zagotoviti vsakič sproti.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano