Morda prihaja prvi vikend za skok v Sočo

Če bo kdo vesel ponovitve tako imenovanih pasjih dni, ko sonce (pre)močno pripeka, bodo to ponudniki ob srednjem toku Soče. Ker ljudi tja privabi v glavnem plaža ob reki, la da pregovorno mrzli.

Tako je bilo popoldne na najbolj priljubljenem kopališču v 
Kanalu ... Foto: Ambrož Sardoč
Tako je bilo popoldne na najbolj priljubljenem kopališču v Kanalu ... Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Zadnja dva vikenda, ko je minilo obdobje vsakodnevnih ploh in neviht ter se je čez dan temperatura povzpela visoko - za nekatere že previsoko -, so se tudi ob srednjem toku Soče ustavljali obiskovalci. V nekaterih lokalih v Kanalu so bili kar zadovoljni. A doslej tam še ni bilo lanske gneče, tudi ne zato, ker za razliko od zgornjega Posočja srednje nima ne brzic za vožnjo s kajaki, rafti in hydrospeedi in ne dovolj visokih vršacev za “resno” planinarjenje ali za druge, z njimi povezane oblike poganjanja adrenalina po žilah. Enako ne premore z ravno pravšnjim “vibeom” prežetega sotočja, kot nalašč za festivale narejenega, in prav tako tam (še) ni nobene takšne skupine zagnancev, kot je tista, ki enkrat letno na “bogu za hrbtom” goro privabi rokerje z vseh vetrov.

Vina in sadja na Kanalskem tudi ne morejo ponuditi, kot ne zabavišč za preizkušanje sreče pozno v noč. Česa tretjega, kar bi mamilo turiste, si še niso omislili. Zato pa postane poleti več kot jasno, kaj bi v primeru, ko tudi prašne tovarne ne bi imeli pred vrati, lahko ponudili drugim v znatno večji meri, kot zdaj, pa čeprav je to tudi plod druge industrije, namreč energetske. Gre za kilometre zlahka dostopne, dobro locirane plaže ob reki, ki ni deroča. To bi bila ponudba!

No, vseeno pa je ob Soči od Ajbe do Plavi več manjših plaž, najboljša v Kanalu. In tam se mladi prostovoljci trudijo dati ji prepoznavnost. Edina pomanjkljivost je temperatura reke. Pregovorno hladna je Soča, toliko, da so jo celo lanska občasna neurja med vročinskimi valovi ohladila. Vendar vmes je takrat pripekalo, voda je bila toplejša in zaradi pripeke v vsakem primeru bolj dobrodošla. Letošnje poletje ni takšno, je pa tudi res, da se nikdar ne ve ...

Trenutno vremenarske spletne strani za Goriško napovedujejo sončni soboto in nedeljo. Ozračje naj bi se segrelo nad 30 stopinj celzija. V Kanalu gotovo ne bodo odrekli gostoljubja nikomur, ki se bo k njim prišel hladit na plažo. Če bo na tak izlet šel s kolesom ali z vlakom, namesto z avtomobilom, pa bo tudi dolina hvaležna. AS


Najbolj brano