Monografija maestra Marka Muniha

V petek zvečer so v mostarski osnovni šoli predstavili monografijo ob 80-letnici rojaka, maestra Marka Muniha.

V  mostarski osnovni šoli so predstavili monografijo ob 
80-letnici  rojaka, maestra Marka Muniha. Foto: Neva Blazetič
V mostarski osnovni šoli so predstavili monografijo ob 80-letnici rojaka, maestra Marka Muniha. Foto: Neva Blazetič

MOST NA SOČI > Avtorica, upokojena slavistka mostarske osnovne šole Danica Taljat jo je podnaslovila Sotočje življenja in glasbe. Skupaj s številnimi pričevalci ji je uspelo na prisrčen in deloma že kar romanesken način približati umetnikovo življenjsko zgodbo od mladosti na Mostu na Soči, prek izjemne mednarodne kariere do ponovnega vračanja v domači kraj. Poglablja se tudi v zgodbo kulturniške in glasbene Munihove družine in v zgodovino Mosta na Soči.

Biografijo s 316 stranmi in številnimi fotografijami je odlično oblikovala domačinska Ana Hawlina, uredil jo je Zdravko Duša, izdala pa založba Didakta z založnikom Rudijem Zamanom, ki je pod taktirko Marka Muniha v študentskih časih pel v zboru Vinko Vodopivec.

Na simpatični predstavitvi je maestro Munih povedal, da je Taljatovo za pisanje knjige zaprosil zato, ker so imeli v družini ogromno zbranega gradiva in želel je, da ne bi poniknilo v pozabo. Z duhovitimi in čustvenimi spomini so se vključevali Munihovi mladostni prijatelji, avtorica Taljatova pa je izpostavila pomembno vlogo soproge Nine, brez katere biografske monografije morda celo ne bi bilo.

Marko Munih je kot orkestrski in zborovski dirigent s svojo taktirko segel daleč prek meja. “ Kot vodja APZ Tone Tomšič je v vrhunskih sedemdesetih letih prenavljal in posodobil zborovsko petje, kar je v slovenski glasbeni tradiciji in razmerah poseg najširših razsežnosti,” je zapisal urednik Zdravko Duša.

Na predstavitvi je zapel zbor Zdravko Munih, sokrajani so pripravili zakusko, na kateri so spomini še kar vreli na dan.

Več v torkovih Primorskih novicah.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano