Moderna fasada že jezi

Ob začetku obnove Kinogledališča je v Tolminu znova slišati kritike načrtovane modernistične podobe objekta. V KS in društvu Dor se bodo morali z njo sprijazniti. Opozarjajo pa, da bi morala občina pri tako pomembnih stavbah rešitve iskati z arhitekturnim javnim natečajem. Tega pa ni storila.

 Kinogledališče v starem trškem jedru bo dobilo modernistično podobo, morda bodo vsaj štukature nekako ohranili Foto: Neva Blazetič
Kinogledališče v starem trškem jedru bo dobilo modernistično podobo, morda bodo vsaj štukature nekako ohranili Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Z izvajalcema smo že podpisali pogodbi, na obeh gradbiščih smo opravili uvedbo v delo,” župan Uroš Brežan potrjuje, da se lotevajo dveh naložb, za kateri je občina dobila denar EU. Na Kamnem so začeli z zemeljskimi deli za novo čistilno napravo, v teh dneh odpirajo še gradbišče v Tolminu. “Denar za prenovo Kinogledališča bomo zagotovili v proračunu za leto 2015, kot je predvideno tudi v načrtu razvojnih programov. V okviru gradnje je možen dogovor glede določenih sprememb na fasadi objekta,” dodaja.

Moderna fasada jezi mnoge

Prav načrtovana zunanja modernistična podoba že od začetka buri duhove. Številni Tolminci in tudi člani društva Dor za ohranjanje in razvoj Tolmina menijo, da bi morali ohraniti zdajšnjo podobo, ki simbolizira desetletja živahnega kulturnega življenja v mestu z gledališčem in množičnim obiskom kino predstav. Danes je dvorana bistveno manj zasedena. Abonmaji in druge predstave sicer so, v kino pa skoraj nihče več ne hodi. Zelo glasno pa opozarjajo na po njihovo neprimeren odnos občine: čeprav gre za zelo pomembno stavbo v trškem jedru, projekt je pripravila na hitro, brez javnega natečaja.

Na občini odgovarjajo, da se je to zgodilo v časovni stiski. Načeto Kinogledališče bi prej ali slej obnavljali. Ker pa se je pokazala možnost, da bi za potresno obnovo dobili 300.000 državnih evrov, so brez javnega razpisa na hitro pripravili projekt kar v okviru državne tehnične pisarne, brez javnega razpisa. Že takrat pa so namesto obnove, ki bi ohranila sedanji videz, zasnovali popolno prenovo z modernistično podobo, ki gre mnogim v nos. Ves čas so namreč preigravali možnost, da bi zanjo dobili tudi denar EU.

Največja naložba ni kar en prizidek

Krajevna skupnost je, prav zato da ne bi izgubili denarja EU, s stisnjenimi zobmi slednjo odobrila. V društvu Dor pa ostajajo ves čas kritični in užaljeni, ker menijo, da je občina njihove argumente zviška zavrnila.

Predsednik KS Tolmin v odhajanju in član društva Dor Andrej Vidmar opozarja: “Tak način ne pelje do dobrih rezultatov. Govorimo o kulturnem centru, o eni najbolj opaznih stavb in največjem projektu v občini. Pri načrtovanju bi morali zelo premišljeno delovati. Ravnali pa so, kot da gre za gradnjo manjšega pomožnega objekta nekje v industrijski coni.”

Meni, da ne bi smeli dopustiti, da je pri projektih edino merilo nepovraten denar EU. “Bolj je pomembno, koliko bo pridobitev resnično vredna. V takšnih primerih postopkov ne bi smeli poenostavljati, nujno je argumentirano presojanje in iskanje najboljše rešitve,” je prepričan. Skupaj z društvom Dor opozarja, da bi moral celoten postopek voditi občinski svet. Svetniki pa so bili postavljeni pred dejstvo, da projekt potrdijo ali pa izgubijo možnost za pridobitev nepovratnih evrov.

Tolmin izgublja svojo dediščino

Tolmin na tak način izgublja dediščino in identiteto, meni Vidmar. “Stavba Kinogledališča stoji v trškem jedru, v zaščitenem območju, kjer naj bi bili posegi čim manjši. Strokovne zasnove varstva kulturne dediščine sicer ne ščitijo stavbe, predpisujejo pa, da se ne sme spreminjati gabaritov, razmerja med stavbami, naklonov streh, fasad. Vse to pri tem projektu kršijo.” Na Zavodu za kulturno dediščino so projekt potrdili. Vidmar pa se sprašuje, ali morda zato, ker so bili tudi oni pod pritiskom, da bo občina zamudila priložnosti za pridobitev denarja EU.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano