Mnogi v strahu lahko le čakajo in upajo, da se spet ne zalomi

V Posočju in na Idrijskem upajo in hkrati trepetajo, ali bo država za potresno obnovo v prihodnjem letu zagotovila obljubljenih 5,5 milijona evrov. Če bodo spet zmanjševali denar za obnovo, se bo zapletlo pri plačilu že opravljenega dela in nič novega ne bo mogoče zgraditi, je slišati vse glasnejša opozorila.

Ivo Kravanja se bo s  soprogo v novo hišo vselili spomladi, številni pa čakajo v negotovosti Foto: Neva Blazetič
Ivo Kravanja se bo s soprogo v novo hišo vselili spomladi, številni pa čakajo v negotovosti Foto: Neva Blazetič

ČEZSOČA > “Po vseh travmah, ko so našo razmajano hišo podrli, zgradili temelje in zapustili gradbišče, se zdaj vse dobro razvija. Delavci od junija pridno in kakovostno delajo. Pričakujem, da se bomo v novo hišo vselili marca,“ nam je pred dnevi zadovoljno povedal Ivo Kravanja iz Čezsoče.

Med številnimi, ki so še v kolesju obnove, je srečnež, saj vsaj okvirno ve, kdaj bo njegova popotresna kalvarija končana.

Najprej so odvzeli, nato pa dodajali

Mnogi so v veliki negotovosti. Zaradi dramatičnega oziroma 70-odstotnega krčenja denarja v letošnjem letu, delajo zgolj na odprtih gradbiščih. Državna tehnična pisarna (DTP) od državnega rebalansa dalje novih pogodb ne more podpisovati.

Zaradi lanskega in letošnjega zmanjševanja denarja se zaključek obnove podaljšuje v leto 2018. Za dokončanje bi po prvotnih načrtih potrebovali še približno 16 milijonov evrov. V celoti naj bi za 685 objektov, ki so upravičeni do državne pomoči, v vseh letih namenili 67 milijonov evrov.

“Dosegli smo vsaj to, da z deli nadaljujemo na vseh odprtih gradbiščih in ne nastajajo dodatni stroški ter škoda z zapečatenimi gradbišči,” pojasnjuje vodja DTP Mitja Pekeč.

Z argumenti o dodatni škodi in stroških so župani iz Posočja in idrijske občine skupaj z DTP dosegli, da je država spomladi zagotovila dodatnih 255.000 in nato še 350.000 evrov. Pekeč se ob tem kritično obregne ob delovanje ministrstev: “Zmanjšanje s 5,5 milijona na 1,4 milijona evrov v letošnjem letu je bilo res nerazumljivo. Zato, ker smo imeli operativno vse pripravljeno za delo naprej. In potem nam naknadno dajejo denar, ki ga v drugih resorjih niso porabili. Nepoznavalsko režejo in prekladajo po različnih ministrstvih. Če bi nam odvzeli, denimo, petino, bi še razumeli, tak poseg pa je bil res problematičen. Povzročil je veliko negotovost, na tak način je težko delati in ljudem pojasnjevati, zakaj ne gre naprej, zakaj morajo v negotovosti čakati.”

Borba za denar v letu 2015

Letošnje leto so nekako prebrodili, zdaj je ključno, kako bo prihodnje leto. Obljubljenih je 5,5 milijona evrov, ki pa bi komaj zadoščali za približno normalno nadaljevanje. DTP ima pripravljenih za pet milijonov vlog za dodelitev denarja in pogodb za gradnjo objektov.

“Zmanjšanje s 5,5 milijona na 1,4 milijona evrov je bilo res nerazumljivo. Nepoznavalsko režejo in prekladajo po različnih ministrstvih. Na tak način je težko delati in ljudem pojasnjevati, zakaj ne gre naprej, zakaj morajo v negotovosti čakati.”

“Denarnega toka ne smejo prekiniti. Že z letošnjim popotresnim delom se zajedamo v leto 2015. Med drugim bo treba plačati dela na stanovanjsko poslovnem objektu v Idriji, kjer denar zalaga izvajalec. V večstanovanjski hiši v Brunovem drevoredu v Tolminu pomaga občina. Če bodo ponovno zelo krčili denar, se lahko zgodi, da prihodnje leto skoraj nič novega ne bo mogoče zgraditi,” najslabši scenarij preigrava Pekeč.

V Posočju zato upajo, da bo nova vlada vendarle razumela, da je treba potresno obnovo nadaljevati, in se že organizirajo. Novi in dosedanji župani se bodo takoj, ko bo mogoče, skupaj z DTP dogovorili, kako naj delujejo. Novi bovški župan Valter Mlekuž je iz Čezsoče, ki je bila v potresu leta 2004 najbolj prizadeta. “Mnogi čakajo. Vem, kako je to hudo. Borili se bomo, da bo obnova prihodnje leto tekla nemoteno,” obljublja.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano