Mladinski hotel pomaga smučišču

Občina Bovec mora iz proračuna prispevati še 200.000 evrov, če hoče pridobiti že odobrenih 3,8 milijona evrov denarja EU iz prejšnje finančne perspektive za sanacijo žičniškega sistema. Ta izdatek bodo pokrili z nepričakovanimi prihodki: s kupnino od prodaje tako imenovanega mladinskega hotela, precejšen del pa tudi z denarjem turistične takse, ki so jo letos izterjali od dolžnikov. Zato so pred kratkim soglasno potrdili že tretji letošnji rebalans proračuna.

Dva nova zabojnika čakata na prevoz do štirisedežnice 
Prevala. Foto: Neva Blazetič
Dva nova zabojnika čakata na prevoz do štirisedežnice Prevala. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Gre za dva nepričakovana proračunska prihodka, ki v tem času še kako prav prideta. Ker so upali na prodajo mladinskega hotela, so v proračunu pričakovali vsaj 110.000 evrov, toda na licitaciji je češko podjetje zanj plačalo veliko več, 250.000 evrov. Od te kupnine bo šlo za sanacijo smučišča največ. Poleg tega pa se je nepričakovano v proračun nateklo še 70.000 evrov od izterjave dolgov pri plačevanju turistične takse.

Pri taksah je končno red

“Letos smo uspeli večino ponudnikov prepričati, da plačajo dolgove za nazaj. To je bila tudi ena izmed nalog, ki sem jih uvrstil v svoj predvolilni program,” pojasnjuje bovški župan Valter Mlekuž.

Samo trije ponudniki so zaprosili za obročno odplačevanje dolga do konca prihodnjega leta, kar je občinski svet odobril. Odkar so naredili red, ponudniki sproti plačujejo. Se je pa občina že pred časom obrisala pod nosom za 40.000 evrov turistične takse, kolikor je bil ob stečaju dolžan hotel Kanin.

Stroški Občine Bovec za pridobitev in sanacijo kaninskega smučišča znašajo 404.000 evrov. Od tega so 204.000 evrov plačali ob pridobivanju premoženja Hete in ATC Kanin v stečaju. Plačali so zgolj stroške vzdrževanja naprav v času mirovanja in stroške za stečajni postopek z davkom na dodano vrednost.
Zdaj dodajajo še 200.000 evrov kot svoj prispevek pri pridobivanju denarja EU, ki znaša 3,8 milijona evrov, država pa sodeluje s prispevkom v višini skoraj 700.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj posebej dodaja milijon evrov, tako da se vse skupaj sestavi na 5,9 milijona evrov, kolikor potrebujejo za sanacijo.

Poma pomaga pri rekonstrukciji

Projekt sanacije smučišča v denarnem in gradbenem pogledu poteka po načrtih. V začetku oktobra podpisana pogodba z ministrstvom za gospodarski razvoj, s katero so Občini Bovec za sanacijo žičnic namenili 5,9 milijona evrov, je bila predpogoj, da je izvajalec Dr. Duhovnik lahko podpisal pogodbo s francosko Pomo, ki se v sanacijo vključuje kot konstruktor in dobavitelj.

Na A postaji krožno kabinske žičnice čakata na prevoz do štirisedežnice Prevala dva nova zabojnika, ki ju bodo postavili ob pogonski in obračalni postaji štirisedežnice Prevala. Vanju bodo namestili krmilni sistem za njeno delovanje. Pred snegom ju bodo zavarovali s streho. S tem se bosta tudi lepše vklapljala v visokogorsko okolje.

V tem času, s temelji vred, rekonstruirajo vse stebre med C in D postajo. Dostopi so speljani po gradbiščni cesti do C postaje in naprej do spodnje postaje trisedežnice Skripi, naprej pa gredo po trasi smučišča v breg z ustreznimi vozili, bagerji in kopači, vse do prelaza Prevala na meji z Italijo. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano