Mladi hočejo soodločati o sebi

Pripravo razvojnih strategij za mlade med 15. in 29. letom starosti, sicer obveznost vseh občin, so v Idriji in Cerknem vzeli resno. V slednjem je že sprejet lokalni program za mlade celo edini, ki je v zadnjem letu analitično razvojno naravnan. Sicer pa so problemi mladih Cerkljanov globlji kot sicer podobni njihovih sosedov v Idriji.

Mladi občine Idrija že snujejo razvojne politike skupaj z vodstvom občine. V Cerknem naj bi 
zgledu sosedov sledili čim prej. Foto: Saša Dragoš
Mladi občine Idrija že snujejo razvojne politike skupaj z vodstvom občine. V Cerknem naj bi zgledu sosedov sledili čim prej. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Pod razvojno strategijo za mlade v občini Idrija se je podpisal sociolog, mag. Matevž Straus, predsednik enega od dejavnih mladinskih društev Idrija 2020. Medtem ko se javna razprava o strategiji v Idriji pravkar končuje, so svetniki v Cerknem že sprejeli sorodni Program za mlade. Ta je skupinsko delo predstavnikov šestih mladinskih društev in koordinatorke Livije Rojc Štremfelj.

Cerkno je mlajše, Idrija prodornejša

Obe strategiji so mladi naslonili na analizo razmer v občinah. Čeprav se obe občini starata in s številom prebivalcev krčita (Cerkno precej hitreje kot Idrija), je Cerkno malenkost mlajše. Program se v njem nanaša na 721 prebivalcev med 15. in 29. letom starosti, v Idriji na 1830. Cerkno je z mladinskimi društvi bolj pisano in dejavnejše kot Idrija in mladi so malenkost bolj izobraženi kot v Idriji. Pri tem se prednosti občine Cerkno končajo.

“Občina nima razvojne vizije, ne izkorišča svojih potencialov. Ni služb, stanovanj, spodbud za mlade. Novih idej se ne podpira. Uprava občine ne razume položaja mladih, pasivnost in vdanost dela mladih v usodo ...,” cerkljanski program v analizi odslikava slabosti.

Več stanovanj in kreditov

Čeprav v obeh strategijah kot ključne slabosti omenjajo enostransko, v tehnične poklice naravnano ponudbo delovnih mest, je ponudba zaposlitev v Idriji vendarle tolikšna, da zadošča tudi za dobršen del mladih Cerkljanov. Študentom iz Cerknega je na voljo le devet kadrovskih štipendij, v Idriji nekajkrat več, a precej manj kot pred leti. Občini imata eno najnižjih stopenj brezposelnosti v državi, a se je ta med mladimi v Idriji v zadnjih letih podvojila, v Cerknem pa potrojila. Ker v Idriji kar 58 odstotkov mladih do 30 leta živi pri starših in je v Cerknem ta odstotek nižji le zaradi odseljevanja mladih, obe strategiji ob spodbujanju podjetništva kot ključno nalogo predlagata večji nabor neprofitnih najemnih stanovanj in subvencioniranje obresti namenskih kreditov.

Glavna cerkljanska zaposlovalka Eta se je v minulem desetletju skrčila za 600 delovnih mest, Idrija pa jih je v istem obdobju nekaj deset pridobila.

V Idriji že vključeni, v Cerknem zamudili priložnost

Medtem ko v Idriji med občino in društvi mladih poteka učinkovit dialog, so v Cerknem priložnost za to izgubili v mandatu župana Mirana Cigliča ob urejanju prostorov za društveno dejavnost v večnamenskem centru. V Idriji so mladi v okviru skupine To bo Idrija (TBI) in z istoimenskim časopisom sami povzeli pobudo in v okviru 25 konkretnih predlogov za oblikovanje mladim bolj prijazne Idrije najprej uredili Mladinski center.

“Uprava občine in svet sta vse od projekta TBI spremljala in z aktivnostmi sledila razvoju mladinskih dejavnosti, sprva s podporo posameznih projektov in finančno in prostorsko podporo Mladinskemu centru. Lani pa je občina sama stopila v mednarodne mladinske projekte Mladinski parlament Alpske konvencije, Youth Alpine Expres, Mladi sooblikujejo alpske občine,” je povedal Straus, ki v teh projektih opravlja ključno vlogo.

Sočasno občina v strategijah trajnostnega razvoja in pametne skupnosti stavi prav na mlade.

Občina Cerkno se v projekte EU ne vključuje. Svet občine pa se je s programom obvezal, da bo mlade v dveh letih vključil v lokalno soodločanje.

“Mladinskega dela in politik ne ureja noben akt v občini. S tem programom se občina obvezuje k sprejetju odloka o mladini v občini Cerkno, ki bo ustanovil komisijo za mlade,” so predlagali v programu, ki so ga svetniki sprejeli s pohvalami in dali upati, da bodo prihodnost le zastavili skupaj s tistimi mladimi, ki so pripravljeni povleči zastal cerkljanski razvojni voz.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano