Mirnu nov grb in zastava

Minuli vikend je v Občini Miren-Kostanjevica praznovalo šest krajevnih skupnosti. V Mirnu so predstavili nov znak in zastavo, v Opatjem selu Opajski sejem, štiri kraške KS pa so proslavile 50 let delovanja.

Po Mirnu so obiskovalce s kočijama peljali na ogled in tudi v oba muzeja.  Foto: Alenka Ožbot
Po Mirnu so obiskovalce s kočijama peljali na ogled in tudi v oba muzeja.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > Pred leti so v Mirnu krajevni praznik obeležili v okviru Kvatrnice, v zadnjih letih pa še to ne. Letos je KS pripravila dvodnevno dogajanje teden pred Kvatrnico.

Sobota je bila “na Kampotu” športno in glasbeno obarvana. Prvič so organizirali vožnjo s kočijami po Mirnu, s postanki v muzeju čevljarstva in muzeju Spomni se name. Dan kasneje so Kulturno društvo Stanko Vuk Miren-Orehovlje in učenci OŠ Miren navdušili s kulturnim programom, KTD Zarja Bilje pa z veseloigro Po babje. Društvo žena Miren-Orehovlje je pogostilo z domačim pecivom.

Predstavili so tudi nov grb oziroma znak in zastavo KS, ki prikazujeta tradicijo naselja. Cinasti nastavki na zlato-modri zastavi predstavljajo enajst večjih naselij v KS, na modrem delu pa je srebrn (bel) vodnjak. Najbolj znamenit vodnjak v Mirnu je ob cerkvi svetega Jurija iz leta 1865. V grbu pa je na zlatem (rumenem) delu črn čevelj z zlato okrasno sponko in predstavlja tradicijo čevljarstva, ki sega v leto 1904.

Na tridnevnem Opajskem sejmu sta dramska skupina in mladinski zbor PD Kras izvedla spevoigro Nore mravljice, predstavili so tradicijo izdelovanja bičev in odprli razstavo o beguncih iz Opatjega sela na Češkem med 1. svetovno vojno Pričevanja. Zapel je oktet Sotočje, za vrhunec pa so se na placu predstavili društva, vrtec in izdelovalci domačih izdelkov. V Hiši opajske tradicije so odprli razstavo Društva žensk Žbrinca Prosti čas.

Slovesno je bilo v soboto tudi v Krompirjevi jami med Temnico in Vojščico. Štiri kraške KS Temnica, Vojščica, Kostanjevica na Krasu in Sela na Krasu, ki letos praznujejo 50 let, so v kulturnem programu predstavila svoja območja in društva. Že pred tednom dni so svoj praznik obeležili v Biljah s predstavitvijo društev, postavitvijo defibrilatorja, programom in pohodom po Biljenskih gričih.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano