Mirenci bi raje zelenjavo kot bencin

Želje domačinov, da bi se Petrolov bencinski servis iz središča preselil na obrobje Mirna in bi se s tem rešili prometne gneče, ki jo povzročajo predvsem italijanski vozniki, se bodo v nekaj letih morda uresničile. V Petrolu pravijo, da se pogovarjajo o možnosti selitve servisa v novo gospodarsko cono ob vrtojbenski obvoznici.

  KS in občina načrtujeta, da bi na mestu, kjer je bencinski 
servis, uredili tržnico.  Foto: Alenka Ožbot
KS in občina načrtujeta, da bi na mestu, kjer je bencinski servis, uredili tržnico.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN >Tečejo prvi, okvirni pogovori o možnosti selitve bencinskega servisa. Vendar pa bi se morebitna selitev odvijala v prihodnjih letih, kaj več še ni mogoče povedati,” na vprašanje Primorskih novic, ali načrtujejo selitev bencinskega servisa iz Mirna v bodočo gospodarsko cono ob vrtojbenski obvoznici, odgovarjajo v Petrolu.

Namesto črpalke bi postavili tržnico in igrišče

“Tako za bližnje stanovalce kot za ves Miren bi bila to odlična poteza. Prometna gneča, ki jo ob bencinskem servisu ustvarjajo predvsem italijanski vozniki, je zelo moteča. Sosedje se pritožujejo tako zaradi hrupa kot bencinskih hlapov,” razlaga predsednik sveta Krajevne skupnosti Miren Matjaž Mozetič. Občina in krajevna skupnost imata že tudi skupno vizijo o ureditvi prostora, kjer je zdaj Petrolov bencinski servis. “Z veseljem bi tam uredili lepo tržnico, zraven pa igrišče za otroke,” pravi Mozetič.

Lokalni pridelovalci, ki zdaj ponujajo domače izdelke na manjši tržnici ob krožišču pri vhodu v naselje, sicer ugotavljajo, da je v zadnjih dveh letih Italijanov manj, ne le na tržnici, ampak tudi na bencinskem servisu. Miren si po njihovem mnenju zasluži tudi večjo tržnico, vendar pa so prepričani, da bi pridelke bolje prodajali, če bi jo uredili tik za tablo, ki označuje državno mejo.

Načrti za zahodni del gramoznice

Gospodarska cona ob vrtojbenski obvoznici, kamor bi lahko preselili bencinski servis, šele nastaja. Obvoznica je območje nekdanje gramoznice SGP Gorica, kasneje Salonita Anhovo, razdelila na dva dela. Zaradi lege ob robu naselja in dobre navezave na hitro cesto sta oba dela degradirane površine primerna za gospodarske dejavnosti. Lastnik zahodnega dela opuščene gramoznice, ki obsega 2,5 hektarja zemljišča, je podjetje Avtoprevoz Cement Tolmin, ki jih želi tam razvijati.

Glede na obseg območja in veljavne predpise s področja urejanja prostora je morala občina na pobudo lastnika najprej izdelati občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), svetniki pa so ga junija letos potrdili in s tem so bili dani pogoji za pridobivanje gradbenih dovoljenj. V Mirnu se že veselijo, da bo degradirano zemljišče vendarle zaživelo.

Od tovornjakov do avtodomov

Direktor podjetja Avtoprevoz Cement Andrej Žigon je zadovoljen, da je pod streho OPPN za cono, v kateri bodo lahko razvijali več dejavnosti. Načrt vključuje parkirišče za tovornjake z notranjimi potmi in uvozom ter tri objekte.

V prvem naj bi bili skladišče, delavnica, lahko tudi avtopralnica, in pisarniški prostori, v drugem manjši gostinski objekt s prenočišči, v tretjem pa bencinski servis. Načrt predvideva tudi ureditev komunalne infrastrukture, v delu cone pa dovoljuje tudi gradnjo počivališča za avtodome, ki bi bilo namenjeno tranzitnim gostom. “Smo v fazi iskanja investitorjev. Lahko bomo tudi prodali del zemljišča. Vse možnosti so še odprte,” poudarja Žigon. Tudi ta, da se v cono preseli Petrolov bencinski servis, pristavlja.

Prezgodaj je torej še za napovedi, kaj natančno se bo gradilo v novi coni. Precej bolj jasno sliko naj bi po besedah Žigona dobili čez pol leta. Medtem pa bodo poskrbeli, da bo teren primerno urejen. Ob nalivih je namreč degradirano zemljišče polno luž. Z dovažanjem materiala naj bi v prihodnjem letu zvišali raven terena in ga obenem utrdili.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano