Miren z Adrio živi za nogomet

Letošnji dobitnik Bloudkove plakete, Nogometno društvo Adria, se ponaša z dolgo in pestro športno zgodovino. “V Mirnu živimo za nogomet,” pravi predsednik Erik Kovic, ki dodaja, da je izzivov še veliko. Med njimi je tudi ureditev mirenskega športnega parka.

Erik Kovic:  “Mi smo šele tretji slovenski nogometni klub, ki je dobil Bloudkovo plaketo. Stavek,  da je Adria  klub z dušo, se mi je ob podelitvi še posebej vtisnil v spomin.”  Foto: Ales Sorta
Erik Kovic: “Mi smo šele tretji slovenski nogometni klub, ki je dobil Bloudkovo plaketo. Stavek, da je Adria klub z dušo, se mi je ob podelitvi še posebej vtisnil v spomin.”  Foto: Ales Sorta

MIREN > Z nogometom so se Mirenci prvič srečali leta 1922. Dve leti kasneje sta najbolj priljubljeno igro z žogo pod svoje okrilje vzela Športni odsek in Prosvetno društvo Vipava, ki sta imela med fašizmom tudi narodnoobrambni značaj. Pomemben mejnik je bila leta 1933 izgradnja igrišča Pri Štantu, ki je po številnih posodobitvah še danes središče nogometnega dogajanja v Mirnu. Po koncu druge svetovne vojne so ustanovili Fizkulturno društvo Adrija, nosilec organizirane nogometne dejavnosti pa je po združitvi klubov iz Mirna, Bilj in Šempetra postal slednji.

Na tekme je prišlo tudi po 2000 ljudi

Tekmovalni nogomet se je v Miren vrnil 15. marca 1957, ko je bil ustanovljen Nogometni klub Adria Miren (pozneje nogometno društvo), ki neprekinjeno deluje že 58 let. Zlato obdobje kluba je vezano na 70. leta, ko je Adria tekmovala v tedanji Zahodni conski ligi (po rangu druga slovenska liga). Vesten kronist klubskega dogajanja Peter Budin je zabeležil, da se je na tekmah z novogoriškimi Vozili in ajdovskim Primorjem zbralo tudi po 2000 gledalcev. Adria zadnjih 15 let z vzponi in padci tekmuje v tretji ligi zahod. V sezoni 2009/10 so osvojili naslov prvaka, a so se napredovanju v drugo ligo odpovedali.

Lanskega oktobra je vlogo predsednika društva prevzel Erik Kovic, ki o priznanju za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa pravi: “Mi smo šele tretji slovenski nogometni klub, ki je dobil Bloudkov plaketo. Stavek, da je Adria klub z dušo, se mi je ob podelitvi še posebej vtisnil v spomin. To potrjuje tudi lep obisk naših članskih tekem. Pri tem ni pomembno, kakšno mesto zasedamo na lestvici. V Mirnu pač živimo za nogomet. S skupnimi močmi lahko postorimo še veliko za razvoj kluba in nogometa v kraju. Tako smo obudili delovne akcije. Na prvi nas je bilo s člani upravnega odbora in simpatizerji kluba prisotnih 28,” je povedal Kovic, ki je v takšnih ali drugačnih vlogah v klubsko dogajanje vpet že tri desetletja. Najprej kot nogometaš, nato kot trener in naposled kot član upravnega odbora.

Veliko ciljev in želja

“Poleti sem nekoliko izpregel, a sem se vrnil. Adria mi je dala veliko v smislu znanstev in druženja. Zdaj je priložnost, da lahko klubu tudi pomagam. V novem upravnem odboru smo si razdelili zadolžitve, poravnali dolgove, leto pa sklenili s pozitivno bilanco. S pomočjo pokroviteljev smo do konca opremili novi del klubske stavbe, ki bo v kratkem dobila prepoznavno fasado, asfaltirali parkirišče pred igriščem z umetno travo in se priključili na novo kanalizacijo,” je povedal Kovic, ki si intenzivno prizadeva za rešitev še ene pereče zadeve - pridobitve površine za pomožno igrišče.

“To je predpogoj, da delovanje mlajših selekcij in članske ekipe dvignemo na višjo raven. Pri članih se moramo vrniti na položaje, kjer smo že bili, torej v vrh tretje lige. Člansko ekipo torej nameravamo ohraniti, z Biljami pa intenzivno sodelujemo v mlajših selekcijah. Tako dobrih sosedskih odnosov še nismo imeli,” je povedal Kovic, ki poudarja povezanost kluba z matičnim krajem.

“Posebej bi se zahvalil krajevni skupnosti in občini. Sodelovanje je zelo dobro, tako kot tudi s podjetjem Ciciban, ki podpira mlajše selekcije. Konec avgusta in v začetku septembra bi radi v navezi s KS v Mirnu izpeljali celodnevno prireditev, ki bi vključevala turnir za mlajše selekcije, ekshibicijsko tekmo ter druženje. S tem bi povezali praznovanje KS in kluba, kar bi lahko postalo tradicionalno,” je povedal Kovic, ki je izrazil še eno veliko željo - ureditev mirenskega športnega parka.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano