Glavni cilj je, da se znebijo strelišča

Župan Občine Miren-Kostanjevica je prebivalcem Kostanjevice na Krasu obljubil, da se bo občina potegovala za najem nekdanjega centra teritorialne obrambe. Glavni cilj je, da se znebijo strelišča v vasi, ki moti ljudi. Vprašanje pa je, če bo šlo tako gladko. Ko bo naprodaj, bom objekt kupil, trdi najemnik, ki je uredil in vodi strelišče.

Le dan za tem, ko so se prebivalci pogovarjali, da bo območje najela občina in strelišče odstranila, je najemnik za naš časnik zatrdil, da namerava strelišče kupiti.  Foto: Alenka Ožbot
Le dan za tem, ko so se prebivalci pogovarjali, da bo območje najela občina in strelišče odstranila, je najemnik za naš časnik zatrdil, da namerava strelišče kupiti.  Foto: Alenka Ožbot

KOSTANJEVICA NA KRASU > Zbor krajanov, ki ga je sklicala krajevna skupnost, naj bi dal odgovor, ali se bodo prebivalci znebili strelišča v nekdanjem vojaškem centru na obrobju vasi, ki je v lasti ministrstva za obrambo. Najemniku maja poteče petletna najemna pogodba, domačini pa ne želijo, da mu jo ministrstvo podaljša. Moti jih hrup zaradi streljanja, zato so pred časom ministrstvu in občini poslali peticijo, s katero so opozorili, da ne želijo več strelišča v vasi. Ministrstvo namerava objekte prodati, ko bodo urejena vsa odprta vprašanja v zvezi z zemljišči. Medtem naj bi območje ponovno oddalo v najem.

“Občina naj ima na razpisu prednost”

“23. januarja smo ministrstvu poslali dopis, da želimo, da se ne več opravlja dejavnost streljanja na tem območju in da smo zainteresirani za najem,” je povedal župan Mauricij Humar. Pričakuje, da bo razpis objavljen v kratkem in da bo pri izbiri najemnika občina imela prednost. Denar za letno najemnino, ki naj bi znašala približno 2400 evrov, je že zagotovljen, je zatrdil.

V času najema naj bi kompleks upravljala krajevna skupnost. “Istočasno pa že iščemo investitorja, ki bi ga kupil, ko bo naprodaj, in tam razvijal program, ki bo sprejemljiv za lokalno skupnost,” je dodal župan.

Domačini so se strinjali z načrti občine in KS. Nekateri pa so poudarili, da je zemljišče zanemarjeno in da bi ga moral sedanji najemnik pred predajo očistiti. Župan je opozoril, da je to stvar dogovora med ministrstvom in najemnikom. Domačine tudi skrbi, da KS ne bo zmogla upravljati tako velikega kompleksa. Humar je poudaril, da stroški upravljanja takih zemljišč niso visoki, s prostovoljnim delom pa bi lahko poskrbeli za urejenost okolja.

Rusi iz ozadja?

Najemnika Manuela Kogoja na zbor krajanov ni bilo. Ker je pred kratkim dejal, da se najbrž ne bo potegoval za najem, domačini slavijo, da je strelišče že preteklost. Zdaj pa je Kogoj poskrbel za hladen tuš. ”Pravkar sem prejel potrdilo, da je moj ruski partner sprejel mojo ponudbo in sva se odločila, da ne bova več vztrajala z najemom omenjenega objekta, temveč sva se odločila za odkup slednjega. Od danes dalje objekt varuje pooblaščena varnostna služba,” je za Primorske novice napovedal včeraj.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano