Mir ni samoumeven

Slovenija je majhna država, Slovenci pa majhen narod. V našem življenjskem interesu je, da se ohrani in okrepi mednarodni mir, je na sobotnem vseslovenskem zborovanju za mir ob dnevu miru na razglednem hribu Cerje poudaril predsednik države Borut Pahor.

Kljub kislemu vremenu so se prireditve na Cerju udeležili  mnogi  Foto: Alenka Ožbot
Kljub kislemu vremenu so se prireditve na Cerju udeležili mnogi  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahor, se je uvodoma zahvalil veteranskim organizacijam, da mladim rodovom prenašajo spomin na velike preizkušnje našega naroda v preteklosti . “Tisto, kar mi je všeč pri tej prireditvi na Cerju je, da pripravite prireditev, na kateri se ne spominjamo le surovih preizkušenj našega naroda, v katerih smo zelo slavno in ponosno uspeli ubraniti našo nacionalno identiteto, pravico do samoodločbe in ne nazadnje vzpostavili lastno državo, ampak da postavljate, in to se mi zdi dragoceno, vse te tradicije, spomine, v kontekst prizadevanj za mednarodni mir,” je dejal Pahor.

Bistveno vlogo pri ohranjanju miru na svetu ima mednarodna skupnost. “Uporaba sile v mednarodnih odnosih ostaja dejstvo, krepi se celo občutek, da obstoječa arhitektura mednarodne skupnosti, zaradi spremenjenih zgodovinskih okoliščin, ni več v celoti kos svoji nalogi. Če se Združeni narodi ne bodo reformirali tako, da bodo uspešno pomagali urejati mednarodne spore, se bodo ti vse bolj pogosto urejali mimo njih,” je opozoril Pahor.

“Pričakujemo, da se bo odnos države do domoljubnih in veteranskih organizacij spremenil.”

Spremembe v Varnostnem svetu so po njegovem nujne, Združeni narodi počivajo na razmerju moči, ki je bilo vzpostavljeno v svetu po koncu druge svetovne vojne, danes pa je spremenjeno. “Nikoli prej v zgodovini človeštva nismo bili priče takim tehnološkim napredkom kot v zadnjih stotih letih. Vendar nikoli prej nismo bili priče tudi uporabi sile v takih razsežnostih, ki bi povzročile toliko tragedij in žalosti kot v zadnjih stotih letih. Hočem reči, da znanost, ki omogoča nove tehnologije in izboljšanje kvalitete naših življenj, še ne pomeni, da s tem mir avtomatično prevlada nad vojno,” je poudaril predsednik države.

Kljub slabemu vremenu se je v soboto na že šestem vseslovenskem zborovanju za mir, ki ga je pripravila Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KODVOS) v sodelovanju z Občino Miren-Kostanjevica, zbralo več sto ljudi. Dežne kaplje so jih skupaj z nastopajočimi in praporščaki pregnale v notranjost pomnika. Program, ki se je začel z Zdravljico in zaključil z Vstajenjem Primorske in za katerega je scenarij napisal Rok Andres, režiral pa ga je Marjan Bevk, je bil zaradi tega nekoliko okrnjen. Odmevale so domoljubne in veteranske pesmi, na tokratnem zborovanju so predstavili tudi vse organizacije, ki so združene v KODVOS.

“Zbrali smo se na Cerju, ki simbolizira in kliče po miru in sobivanju s sosedi. Vse domoljubne in veteranske organizacije prenašajo sporočilo svojih prednikov, veterani pa so žive priče o tem, kako težko je ohraniti mir med narodi. Zato je današnji apel k ohranitvi miru in aktivno delovanje za mir med narodi, pa tudi doma, temeljno poslanstvo našega delovanja,” je poudaril predsednik KODVOS Milan Lovrenčič. Opozoril je na mačehovski odnos države do financiranja stroškov delovanja in poslovanja njihovih organizacij. “Iz leta v leto nam namreč zmanjšujejo sofinanciranje, na drugi strani pa poslanci v državnem zboru povečujejo sofinanciranje strank. Pričakujemo, da se bo odnos države do domoljubnih in veteranskih organizacij spremenil,” je dodal.

Župan občine gostiteljice Zlatko Martin Marušič je poudaril, da se okrog pomnika na Cerju vrtijo številni projekti in dogodki miru in sožitja. V okviru projekta Croctal so s protiprašno prevleko prekrili še zadnjih 2,6 kilometra poti proti pomniku, Poti miru od Alp do Jadrana pa so v obeležje prinesle multimedijsko razstavo ter dogodke na temo 100-letnice začetka prve svetovne vojne, je še omenil.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano