Mipov bik bo rjul v središču Ljubljane

Ko bo tudi sodišče s sklepom potrdilo prodajo, bo postal Boljkov bronasti kip bika, ki stoji pred Mipovim obratom v Kromberku, last Borzno posredniške hiše Ilirika. Predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger namerava kip preseliti na Bavarski dvor v Ljubljani.

Mipov bronasti kip se bo izpred zapuščenega obrata v 
Kromberku preselil pred upravno stavbo Ilirike na Bavarski 
dvor v Ljubljani. Foto: Leo Caharija
Mipov bronasti kip se bo izpred zapuščenega obrata v Kromberku preselil pred upravno stavbo Ilirike na Bavarski dvor v Ljubljani. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Transakcija še ni bila izvedena, a izbrani smo bili kot najboljši ponudnik. Sodišče mora zdaj še sprejeti sklep oziroma to prodajo potrditi,” je o skorajšnjem prenosu lastništva Boljkovega bronastega kipa Mipa, ki stoji pred nekdanjim Mipovim obratom v Kromberku povedal Igor Štemberger, predsednik uprave Borzno posredniške hiše Ilirika.

Ta je v postopku nezavezujočega zbiranja ponudb med desetimi ponudniki za kip ponudila največ. Izklicna cena je bila sicer 200.000 evrov, Ilirika pa je za kip ponudila 89.350 evrov.

“Ker bik ponazarja rast delnic in je simbol rastočih trgov, in ker se s to dejavnostjo ukvarjam že vrsto let, sem ocenil, da gre za dobro priložnost. Bika nameravamo postaviti kot obeležje na Bavarski dvor v Ljubljani, pred upravno stavbo Ilirike,” je o motivih za nakup povedal Štemberger.

Dodal je še, da ga je k temu koraku vodilo več dejstev. Prvič že omenjena simbolična podobnost z dejavnostjo, ki jo opravlja. Drugič to, da je Bavarski dvor po prometu drugi največji ljubljanski trg, kar pomeni, da bo bik tam na ogled velikemu številu ljudi, študentom, tujim turistom, ipd.

Ker se v neposredni bližini nahaja tudi ljubljanska borza, več bank in zavarovalnic, bo Bronasti bik Janeza Boljke po Štembergerjevem mnenju na novi lokaciji predstavljal tudi svojevrstno obeležje za finančni trg mesta.

“Morda bo postal na Bavarskem dvoru taka atrakcija, kot je bik na Wall Streetu v New Yorku, ki velja za eno večjih turističnih atrakcij v mestu,” je še povedal Štemberger, ki se mu zdi pomembno tudi to, da bo skulptura vsem prosto na ogled. Če bi bika kupil kakšen zasebni zbiratelj, najbrž ne bi bilo tako.

Na vprašanje, kdaj bo bronasti kip, katerega prvotna cena je znašala 300.000 evrov, a stečajni upravitelj Mipa z njegovo prodajo kar dolgo ni imel srečne roke, zapustil Kromberk oziroma kdaj bo polepšal Bavarski dvor, pa Štemberger še ni želel odgovoriti ter prehitevati, saj morajo v Iliriki pred tem pridobiti še kar nekaj soglasij.

Tudi stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič je zadovoljen, da bo Boljkov bik prestavljen na takšno lokacijo, kot je Bavarski dvor. Pojasnil je še, da je proces iskanja najboljšega ponudnika na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb trajal kar nekaj časa in da so zadnje dva, tri mesece vztrajali še trije najresnejši ponudniki.

“Pogodbo smo podpisali prejšnji teden. Ilirika je pred tem že plačala tudi 10-odstotno varščino. Sklep sodišča o soglasju k prodaji pričakujemo iz dneva v dan,” je še povedal Benedejčič.

Zaradi bolezni je bil zadnje čase precej odsoten, tako da o prodaji celotnega Mipovega kompleksa v Kromberku ni novosti. Benedejčič še vedno meni, da je najbolj aktualna prodaja celotnega kompleksa dvema ali trem zainteresiranim, ki bi si nekako razdelili skupne stroške. Prihodnji teden naj bi znova stekli razgovori s potencialnimi kupci.

NACE NOVAK


Najbolj brano