Ministrstvu se ne mudi z razpisom za direktorja SNG

Odločitev o tem, kdo bo vodil SNG Nova Gorica, je končno uradna: Neda Rusjan Bric, ki je ministrstvo za kulturo na zadnjem razpisu za direktorico ni izbralo, ker ne izpolnjuje pogojev, ostaja vršilka dolžnosti. “Z razpisom za direktorja se še ne mudi, saj delo ustrezno opravlja,” utemeljujejo na ministrstvu.

Neda Rusjan Bric Foto: STA
Neda Rusjan Bric Foto: STA

NOVA GORICA > Kot je bilo pričakovati, bo treba za direktorja SNG Nova Gorica s polnim mandatom objaviti še tretji razpis. Na ministrstvu za kulturo so potrdili informacijo, ki smo jo v Primorskih novicah kot neuradno objavili že pred časom - nobenega od kandidatov za direktorja, ki so se prijavili na drugi razpis, niso izbrali, saj “nobeden ni izkazal obvladovanja vseh veščin, ki naj bi odlikovale direktorja narodnega gledališča, pač pa je sleherni dokazal le njihovo parcialno poznavanje.”

Na ministrstvu, kjer so od maja tuhtali, kaj storiti, so se znašli v neprijetni situaciji. Tudi oziroma predvsem zato, ker se je igralski ansambel v gledališču in njegov strokovni svet postavil na stran dosedanje v.d. direktorice Nede Rusjan Bric, ki pa je iz igre izpadla že prej, ker ni izpolnjevala razpisnih pogojev. “Tudi zaradi preteklih zgodb, da se ne bi stopnjevale, se je iskalo rešitve, ki bodo najboljše za gledališče, ne za posameznika,” je pojasnil vodja službe za odnose z javnostmi mag. Velko Glaner. Naposled so se odločili za pragmatično rešitev: v gledališču so vse pustili tako, kot trenutno je. Neda Rusjan Bric ostaja v.d. direktorice “z dnem 19. 8. 2015, in sicer do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar najdlje za dobo enega leta.”

Novega razpisa pa še ne bo tako kmalu. “Z razpisom se še ne mudi, saj mag. Neda Rusjan Bric delo ustrezno opravlja,” so dodali na ministrstvu. V zadnjem letu je SNG Nova Gorica s predstavami doseglo velike uspehe, zato ta utemeljitev ni presenetljiva.

Za komentar smo hoteli pobarati tudi Nedo Rusjan Bric, a je trenutno v tujini.

“Pristojnost za odločanje o tem, kdo bo vodil gledališče, je v rokah ministrice,” je odločitev komentiral predsednik sveta zavoda SNG Matjaž Kulot. “Strokovno delo Nede Rusjan Bric ocenjujemo kot dobro, bo pa treba urediti nekatere organizacijske in finančne zadeve, na kar je svet zavoda že opozarjal,” je še pojasnil. In kaj si obeta od novega, še tretjega razpisa za direktorja? “Za direktorja si ne želimo nekoga od zunaj, pač pa naj to delo opravlja nekdo iz goriškega okolja,” odgovarja Kulot. Ta kriterij so sicer na zadnjem, neuspešnem razpisu izpolnjevali vsi štirje kandidati ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano