Ministrstvo za kulturo ne bo vzdrževalo nezalitega dela rudnika v Idriji

Ministrstvo za kulturo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, so sporočili z ministrstva. Kot pojasnjujejo, ministrstvo za omenjene naloge ne razpolaga niti s strokovnimi niti s kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji. Lokalna skupnost in država pospešeno iščeta rešitev.

 Ministrstvo za kulturo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega 
srebra Idrija, so sporočili z ministrstva.  Foto: Saša Dragoš
Ministrstvo za kulturo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, so sporočili z ministrstva.  Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA > V.d. direktorja javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija Tatjana Dizdarevič je povedala, da skupaj z županom, likvidacijskim upraviteljem Rudnika živega srebra Idrija ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) že iščejo rešitev, saj je dejstvo, da ministrstvo za kulturo vzdrževanje nezalitega dela jame ne bo prevzelo. Ker o možnih rešitvah še razpravljajo, več informacij ne more podati, vsekakor pa upa, da bodo do ustrezne rešitve prišli čim prej.

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je vlada ustanovila leta 2011. Zavod je bil ustanovljen za upravljanje kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem, vzdrževanje ključnih objektov in nepremičnin dediščine živega srebra v Idriji ter za sodelovanje pri projektu nominacije za vpis dediščine živega srebra v Idriji na Unescov seznam svetovne dediščine. Lani je vlada k dejavnostim zavoda dodala še vzdrževanje nezalitega dela rudnika in letos prenesla dolžnosti z družbe, ki je v likvidaciji, na center.

Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da kot resorno ministrstvo za javni zavod, ustanovljen z namenom celovitega upravljanja kulturne dediščine, povezane z rudiščem, s ciljem vpisa dediščine živega srebra v Idriji na Unescov seznam, za vzdrževanje nezalitega dela jame ne razpolagajo s strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji. Kot poudarjajo, gre za dejavnosti pretežno rudarske in geološke oz. geomehanske stroke, ki zahtevajo strokovno znanje, s katerim ministrstvo ne razpolaga.

“Ministrstvo za kulturo ne izpolnjuje niti najosnovnejših pogojev, da bi lahko nosilo odgovornost za vzdrževanje rudnikov in monitoring vplivnega območja rudnikov ter s tem nosilo odgovornost za človeška življenja in materialno škodo v primeru nesreč ožjega ali širšega področja. Prav tako za rudarjenje in monitoring ministrstvo ne more namenjati že tako prenizkih sredstev za izvajanje kulturnih dejavnosti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so v prizadevanjih po oblikovanju sistemsko ustrezne rešitve MGRT posredovali predlog sprememb ustanovitvenega akta centra, ki je iz nabora dejavnosti javnega zavoda črtal naknadno dodano vzdrževanje nezalitega dela jame. Minister Zdravko Počivalšek se je, kot navajajo na ministrstvu za kulturo, strinjal z ministrico Julijano Bizjak Mlakar, da gre pri tem za dejavnost, ki ne morejo biti v pristojnosti ministrstva za kulturo in da mora MGRT najti trajno rešitev za izvajanje navedene dejavnosti hkrati z iskanjem rešitev za ostale rudnike v zapiranju.

Na ministrstvu za kulturo so pričakovali, da bo v medresorskem usklajevanju njihovemu predlogu MGRT dodalo ustrezne predloge sklepov vlade, ki mu bodo v sodelovanju z lokalno skupnostjo omogočili oblikovanje zakonite vmesne, začasne rešitve, kakor tudi trajne sistemske rešitve, v okviru celotnega področja vzdrževanja objektov nekdanjih rudarskih podjetij v zapiranju. To se, kot poudarjajo, zaenkrat ni zgodilo.

STA


Najbolj brano