Ministrstvo vztraja: dežurni zdravniki bodo po novem v Šempetru

Kljub prošnjam, naj dežurni zdravniki ostanejo v Novi Gorici, ministrstvo za zdravje vztraja: nujna medicinska pomoč (NMP) se bo selila urgentni center v Šempetru. “Pacient bo na enem mestu dobil boljšo oskrbo, obravnava pa bo zanj tudi bolj varna,” zagotavljajo.

Kljub prošnjam, naj dežurni zdravniki ostanejo v Novi Gorici, 
ministrstvo za zdravje vztraja: nujna medicinska pomoč 
(NMP) se bo selila urgentni center v Šempetru. Foto: Mitja Marussig
Kljub prošnjam, naj dežurni zdravniki ostanejo v Novi Gorici, ministrstvo za zdravje vztraja: nujna medicinska pomoč (NMP) se bo selila urgentni center v Šempetru. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Ministrstvo nadaljuje s projektom reorganizacije službe NMP, saj so spremembe nujne in podprte z analizami. Vse dežurne službe, ki so v bližini novih urgentnih centrov, se selijo v urgentne centre, tako tudi dežurna služba Zdravstvenega doma Nova Gorica,” so odločeni na ministrstvu za zdravje.

Potrjujejo, da reševalna ekipa ostaja v mestu, saj bi sicer lahko zaradi predora Panovec izgubila dragocene minute pri reševanju na terenu: “Zaradi specifike ozkega pretoka na delu prometnice in zagotavljanja dostopnega časa reševalnih vozil, bo le-to stacionirano pred zdravstvenim domom.”

Ne strinjajo pa se z argumenti, da morajo dežurni zdravniki ostati v mestu, sicer se bo oskrba pacientov poslabšala oziroma bo manj dostopna. “Trditev, da bo v Novi Gorici ostalo le vozilo z reševalno ekipo je tendenciozno, saj je bolnišnica od zdravstvenega doma oddaljena le štiri kilometre. Pacient pa bo na enem mestu dobil boljšo oskrbo, obravnava pa bo zanj tudi bolj varna, saj je ves čas (24 ur) dostopna vsa diagnostika,” poudarjajo. “Meščani bodo imeli v urgentnih stanjih, vse dni v tednu, dostop do zdravstvene oskrbe v bližnjem urgentnem centru. V dnevnem času pa pri zdravniku v zdravstvenem domu,” dodajajo.

“O organizaciji dela je bilo podano veliko informacij,” zanikajo, da ni natančnih pojasnil. Organizirali so javno razpravo o delovanju NMP in UC, sestanek z glavno koordinatorko za organizacijo in vzpostavitev UC Dušanko Petrič, sestanka Združenja zdravstvenih zavodov, na katerem so prisotni vsi direktorji zdravstvenih domov, katerih dežurstvo se seli v UC, se je udeležila tudi direktorica novogoriškega ZD Petra Kokoravec, naštevajo. Kako bo torej teklo sodelovanje med Novo Gorico in Šempetrom? “O načinu dela in delitvi stroškov bosta zavoda morala skleniti sporazum. V kolikor se ne bodo mogli dogovoriti, je ministrstvo ponudilo vso pomoč.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano