Denar za Idrijo bo, dolgoročna rešitev pa menda tudi

Včeraj sta v Idrijo prispeli obvestili ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in ministra Zdravka Počivalška, da bo vlada denar za vzdrževanje nezalitega dela rudnika in s tem varnost Idriji, zagotovila. Letos naj bi dela plačalo ministrstvo za gospodarstvo, dolgoročno rešitev pa bo potrebno poiskati v okviru več ministrskih resorjev.

Po dobrih dveh mesecih agonije so v Idriji naposled le dobili zagotovilo vlade, da so v svojem živosrebrnem mestu varni. Foto: Saša Dragoš
Po dobrih dveh mesecih agonije so v Idriji naposled le dobili zagotovilo vlade, da so v svojem živosrebrnem mestu varni. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Vlada je včeraj končno pretrgala dvomesečni molk in zagotovila, da denar za črpanje vode iz nezalitega dela rudnika živega srebra bo. Za plačilo letošnjih del bo poskrbelo ministrstvo za gospodarstvo, trajnejšo zagotovitev vzdrževanja rudnika pa naj bi skupaj poiskalo več ministrskih resorjev.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je županu občine Bojanu Severju zagotovil, da se Idrijčanom ni potrebno bati za varnost, ker vlada išče rešitve za financiranje vzdrževanja rudnika. Skoraj sočasno je ministrstvo za gospodarstvo in tehnološki razvoj na pooblaščenega vzdrževalca rudnika - Center za upravljanje z dediščino (CUDHg) - naslovilo pisno obvestilo, da denar za letošnja nujna dela v rudniku bo.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo znotraj svojega proračuna zagotovilo potrebna sredstva za vzdrževanje nezalitega dela rudnika živega srebra, d.o.o v likvidaciji in monitoring,” pa nam je zagotovila Stanka Ritonja iz službe gospodarskega ministrstva za stike z javnostmi .

Čeprav vlada dokončnega odgovora, koliko denarja bo delom v rovih namenila, še nima, se trimesečna agonija Unescove Idrije končuje. Vlekla se je od decembra, ko je sočasno CUDHg z vladino odločbo dobil formalno pooblastilo za vsa s programom predvidena dela v rudniku in s tedaj že pripravljenim rebalansom državnega proračuna ostal s prazno postavko zanje.

Letošnji proračun je pred rebalansom vzdrževanju rudnika, nadzoru pogrezanja mesta in ostalim meritvam, namenjal 680.000 evrov. Prav tako lani, ko je rudnik dejansko dobil 600.000 evrov. Ker znesek ne zadošča za vsa najnujnejša dela (zanemarjena je zlasti obnova lesenih podporij v rovih), je rudnik v likvidaciji manjkajoči in v zadnjih mesecih sploh ves denar, zagotavljal z izkupičkom od prodaje svojih zadnjih zemljišč v Idriji.

Dolgoročnejšo rešitev za financiranje vlada išče v okviru več ministrskih resorjev. Tak je bil tudi dogovor v okviru predhodne vlade, ki je za vzdrževanje rudnika pooblastila CUDHg.

Zato tudi svet tega državnega zavoda sestavljajo predstavniki več ministrstev. Svojo vlogo pa je doslej odigralo samo ministrstvo za kulturo.

Ob slednjem in ministrstvih za zdravstvo, gospodarstvo in infrastrukturo, se bo v trajnejšo, strokovno izdatno utemeljeno zagotovitev financiranja vzdrževanja rudnika in s tem varnost Idriji, bržčas moralo vključiti še ministrstvo za obrambo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano