Ministrica je zadovoljna, župan pa bo, če dobijo denar

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar se je včeraj v Ajdovščini seznanila z načrti o prenovi starega mestnega jedra, stolpa in grajskega vrta, za katere se bo občina prijavila na razpise ministrstva. Težave v Pilonovi galeriji bomo skušali reševati z denarjem EU, je še napovedala.

Ministrica za kulturo je včeraj iz prve roke izvedela, kaj 
načrtujejo v Ajdovščini. Če bo denar in če bodo prepričljivi, 
bodo morda dobili tudi kaj evrov kulturnega ministrstva.
Ministrica za kulturo je včeraj iz prve roke izvedela, kaj načrtujejo v Ajdovščini. Če bo denar in če bodo prepričljivi, bodo morda dobili tudi kaj evrov kulturnega ministrstva.  

AJDOVŠČINA > Župan Tadej Beočanin je ministrico Julijano Bizjak Mlakar seznanil z načrti občine glede prenove starega mestnega jedra, obnove stolpa s cinami v razgledno točko in grajskega vrta v prireditveni prostor za kulturne prireditve. Za te projekte namerava občina kandidirati na razpisih kulturnega ministrstva. Kot je povedala Mlakarjeva, gre za pomembne znamenitosti Ajdovščine, a je bilo denarja za kulturno dediščino doslej vedno premalo, prav tako se ni za to poskrbelo v tej finančni perspektivi.

Zato na ministrstvu pripravljajo poseben zakon, s katerim naj bi do leta 2020 zagotovili skupno 167 milijonov evrov. Tu se torej odpirajo možnosti. A Mlakarjeva je nanizala nekaj “čejev”: če bo zakon, ki je še v proceduri, sprejet in če bo dovolj denarja za te projekte v proračunu. “Vesela sem, da se župan zaveda, da kulturni turizem pomeni gospodarsko rast in nova delovna mesta,” pa je potrdila, da se glede tega z Beočaninom strinjata.

Ministrici je v Pilonovi galeriji nova direktorica Tina Ponebšek predstavila zbirko, a jo tudi opozorila na prostorsko stisko, s katero se galerija, ki jo sofinancira država, sooča. Občina je že odkupila sosednjo stavbo, za njeno ureditev pa bo kandidirala na razpisih ministrstva za kulturo. “To je ena od boljših galerij,” je dejala Mlakarjeva, ki se zaveda kadrovskih težav, do katerih prihaja tudi zato, ker država krči denar za kulturne ustanove oziroma za zaposlene. “Problem skušamo na ministrstvu reševati tudi z denarjem EU,” je namignila, da ga računajo nekaj pridobiti v tej finančni perspektivi. Treba pa bo počakati, saj so se zadeve zavlekle in razpisov še ni, je še dejala. MM


Najbolj brano