Minister Koprivnikar z župani tudi o pokrajinah

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je sešel z župani severne Primorske in načel več vprašanj, tudi tistega o pokrajinah. A če naj že bodo, je treba prej vedeti, kaj bodo počele, bi lahko strnili njegovo mnenje.

Minister Koprivnikar (levo) je z župani načel več tem, ki se 
dotikajo občin.  Foto: Ambrož Sardoč
Minister Koprivnikar (levo) je z župani načel več tem, ki se dotikajo občin.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Minister Boris Koprivnikar je z župani na razmeroma kratkem srečanju govoril o ustaljenih temah in eni spet obujeni: pokrajinah. “Župani so izpostavili potrebo po regijah in tudi sam jih zagovarjam. A ključno jim je določiti pristojnosti, vsebino,” je minister pojasnil, da je treba najprej opredeliti, katere naloge države in občin se bo preneslo nanje. Gostitelj srečanja, novogoriški župan Matej Arčon, s tem soglaša.

Seveda ne bo šlo brez oblikovanja območij regij. A je po besedah ministra treba začeti pri njihovih nalogah: “Če jih ne določimo, jih bomo začeli podvajati ter zapravili ogromno denarja, ker bomo le dražili državni aparat.“ Lokalne skupnosti je pozval, da sedejo skupaj z državo in udejanjijo ta projekt.

Zbrani na srečanju so se hkrati pogovarjali, za katere namene se bo porabljal kohezijski denar, s katerim naj bi v tej finančni perspektivi EU bolj spodbujala inovativnost, podjetništvo in ne več toliko gradnje infrastrukture. To je po besedah ministra še predmet razprave. Naslednje je bilo vprašanje povprečnine (denarja, ki ga občine dobijo od države za svoje delovanje), ki se po besedah Koprivnikarja “vsako leto povečuje, čeprav ni taka, kot bi si jo župani in tudi sam želeli.”

Minister je prisluhnil še predlogom glede povezovanja občin, ustanavljanja skupnih uprav in služb, ki ga, pravi, tudi sam zagovarja. Sofinanciranje države na tem področju se ne zmanjšuje, je dejal, toda kot je dodal, je njen prispevek odvisen od intenzivnosti: več občin kot se poveže in za več dejavnosti, višje subvencije lahko pričakujejo. Arčon je povedal, da kot kriterij predlagajo tudi število prebivalcev in da upa, da se bo to upoštevalo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano