Milijoni bodo šli za čisto okolje

Največ denarja, namenjenega naložbam, bo Občina Miren-Kostanjevica tudi letos plačala za urejanje kanalizacijskega omrežja. Da bodo lahko uresničili še druge načrte, se bodo zadolžili, predvidoma za 1,3 milijona evrov.

V okviru urejanja kanalizacije v Mirnu bodo zgradili tudi nov most čez reko Vipavo. Železno konstrukcijo, ki jo sestavljajo v delavnici, naj bi postavili v začetku februarja.  Foto: Alenka Ožbot
V okviru urejanja kanalizacije v Mirnu bodo zgradili tudi nov most čez reko Vipavo. Železno konstrukcijo, ki jo sestavljajo v delavnici, naj bi postavili v začetku februarja.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN >Predlog proračuna za letošnje leto, ki so ga svetniki dobili v prvo branje, kaže, da bo v občinsko malho letos priteklo devet milijonov evrov. Porabili naj bi jih 10,4 milijona, od tega več kot sedem milijonov za naložbe. “Za leto 2015 vsekakor načrtujemo dokončanje investicij, ki so se začele že v letu 2014 in so povezane s kanalizacijo ter čistilno napravo ob Vrtojbici. Drugi projekt, ki ga moramo zagotovo uresničiti, je izgradnja prizidka oziroma vrtca v Biljah,” pravi župan Mauricij Humar.

Da bi lahko uresničili načrte, naj bi se občina zadolžila za 1,3 milijona evrov. Od tega bodo 700.000 evrov porabili za sofinanciranje projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju reke Soče (kanalizacija v Mirnu in Orehovljah ter centralna čistilna naprava), za katerega bo letos šlo 5,1 milijona evrov. Za urejanje kanalizacije je občina izdala že osem zahtevkov za denar države in EU. “Do sedaj jih je bilo poravnanih šest v višini približno 2,1 milijona evrov. Sedmi zahtevek je v pregledu in potrjevanju, osmi pa je bil šele posredovan,” razlaga župan.

Zadolžiti se bo treba

Za 300.000 evrov se bodo zadolžili tudi za kanalizacijo in čistilno napravo v Opatjem selu. Projekt, za katerega si je občina uspela zagotoviti denar države in EU, je vreden 1,1 milijona evrov. V Opatjem selu so čistilno napravo za 400 enot zgradili že lani, uredili so tudi 1,8 kilometra kanalizacije in 1,6 kilometra vodovoda. “Predvidevamo, da bomo uporabno dovoljenje za kanalizacijo pridobili v začetku februarja, istočasno bomo prejeli tudi dovoljenje za poskusno obratovanje za čistilno napravo za dobo šest mesecev,” pravi župan. Priključke na kanalizacijski sistem naj bi zgradili v treh mesecih po pridobitvi dovoljenj.

Nov vrtec, obnova šole pa kasneje

Da ne bi v prihodnjem šolskem letu zmanjkalo prostora za en oddelek, mora občina letos zgraditi prizidek k šoli v Biljah oziroma nov vrtec, vreden 572.000 evrov. Tudi zanj naj bi se zadolžila za 300.000 evrov. “Predvidevamo, da ga bomo začeli graditi v letu 2015 in ga dokončali v letu 2016,” pravi Humar. Obnova šole in gradnja telovadnice v Mirnu naj bi prišli na vrsto v prihodnjih letih kot tudi mirenski kulturni dom. Tudi za te velike naložbe bo občina skušala pridobiti denar države oziroma EU.

Predlog proračuna za letošnje in prihodnje leto so svetniki brez večjih pripomb poslali v drugo branje. O njem bodo odločali po javni razpravi, ki bo trajala do 6. februarja.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano