Meter za metrom do nove kanalizacije

V slikovitem in spomeniško zaščitenem vaškem jedru Podnanosa od novega leta urejajo komunalno infrastrukturo in kot pojasnjujejo v vodstvu KS ter na občini Vipava, dela tečejo po načrtu in ob dobršni meri potrpljenja ter razumevanja najbližjih stanovalcev.

Po zahtevni prenovi komunalne infrastrukture bo staro vaško 
jedro Podnanosa zasijalo v novi podobi. Foto: Alenka Tratnik
Po zahtevni prenovi komunalne infrastrukture bo staro vaško jedro Podnanosa zasijalo v novi podobi. Foto: Alenka Tratnik

PODNANOS >Čeprav jim gradbeni stroji že nekaj mesecev ropotajo tik pod okni in ob zidovih hiš, so stanovalci zahtevno prenovo sprejeli z veliko mero potrpljenja in razumevanja, saj se zavedajo, da bo kakovost življenja po končanju posegov višja.

Občina Vipava si je skupaj s KS Podnanos za uresničitev projekta prizadevala tri leta, lani pa je ob strokovni pomoči Razvojne agencije Rod uspešno kandidirala na razpisu ministrstva ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo letos in za približno 600.000 evrov vredno naložbo uspela pridobiti 437.000 evrov nepovratnega denarja. Po projektu bodo zgradili 781 metrov kanalov za odvajanje komunalnih odpadnih vod in 711 metrov kanalov za padavinske odpadne vode, z nastavki za priključke, obnovili bodo dobrih 700 metrov vodovodnega omrežja in postavili kabelsko kanalizacijo za nizkonapetostno omrežje ter širokopasovni internet in telekomunikacije. Uredili bodo tudi del struge potoka Pasji rep. Vaško jedro pa bo po končani prenovi s tlakovanjem dela ulic dobilo tudi lepšo podobo. Dela izvaja podjetje Ginex International, uporabno dovoljenje pa mora pridobiti do konca avgusta. Kot so pred dnevi potrdili na občini, dela tečejo po načrtih.

Občina bo s to naložbo in z že urejeno komunalno infrastrukturo v zaselkih Orehovica in Hrašče ter gradnjo povezovalnega kanala od Podnanosa do nove čistilne naprave v Vipavi, ki že poskusno obratuje, izboljšala kakovost življenja krajanov Podnanosa. Kot pojasnjuje Božidar Lavrenčič iz občinske uprave, je gradnja povezovalnega kanala do Podnanosa v zaključni fazi, opraviti morajo tehnični pregled, nato pa bodo po napovedih Lavrenčiča na nove kanale že lahko priključili gospodinjstva. Gradnja sekundarnega omrežja v ostalih zaselkih Podnanosa bo prišla na vrsto v prihodnjih letih.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano