Metalci bodo tudi kolesarili

Tolminci so pri snovanju lokalne ponudbe za goste festivalskega poletja vse bolj domiselni in podjetni. Letos jih bodo prvič povabili na kolesarske izlete z vlakom v Bohinj. Lokalna tržnica je prisotna na vseh festivalih. Turistične postelje v Tolminu in deset kilometrov okoli so zasedene. Organizatorji že pripravljajo prizorišče na Sotočju, kjer se ta vikend začne festival Metaldays z 10.000 in več obiskovalci. Predhodniki so že v Tolminu na podaljšanih počitnicah.

V soboto so s koncertom nemške in brazilske metal skupine 
in prvimi metal turističnimi prišleki  sredi Tolmina domačine že 
pripravljali na prihajajoči teden rohnjenja.  Foto: Neva Blazetič
V soboto so s koncertom nemške in brazilske metal skupine in prvimi metal turističnimi prišleki sredi Tolmina domačine že pripravljali na prihajajoči teden rohnjenja.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Gostinci, ponudniki turističnih postelj, lokalni pridelovalci in še mnogi so po začetni negotovosti vendarle spoznali, da so festivali s skupno več kot 20.000 obiskovalcev priložnost za zaslužek in promocijo.

LTO Sotočje bo tudi letos sodelovala z lokalno tržnico znotraj festivalskega prizorišča. “Ponudba lokalnih pridelkov, degustacije lokalne hrane in spominkov je letos še bogatejša. Sodelujoče spodbujamo, da bi pripravili čim bolj zanimive animacije,” pravi koordinator Peter Dakskobler. Tržnica je letos prvič gostovala tudi na festivalu Soča Outdoor, največ zanimanja je za množični Metaldays, prisotni bodo na Punk Rock Holiday in Overjam reggae festivalu.

Na kolo, na vlak in v Bohinj

LTO Sotočje bo s Posoškim razvojnim centrom goste prvič povabila na kolesarjenje: “Ponudili jim bomo vabljiv paket vožnje z vlakom v Bohinj, kjer bodo lahko ves dan kolesarili, se kopali v jezeru ... Z nakupom karte bodo imeli prost vstop v eno od naravnih zanimivosti na Bohinjskem in v Tolminska korita, ki jih vsako leto množično obiskujejo. V Tolminu je kar nekaj možnosti za izposojo koles,” se zanimanja nadeja v.d. direktorja LTO Sotočje Mateja Leban.Z vključevanjem bohinjske destinacije želijo festivalskim gostom razširiti obzorje in jih s tem dodatno povabiti v Slovenijo. Številni metalci pa v Tolmin prihajajo teden dni pred začetkom festivala. V dolini Soče jim je tako všeč, da nekaj dni po svoje krožijo okoli in izkoristijo ponudbo v dolini in širše, potem pa še teden dni uživajo na festivalu.

Tolminski muzej s Foto klubom Nova Gorica in organizatorji festivala sodeluje z razstavo fotografij z lanskega Metaldays na panojih in izložbah po vsem Tolminu. “Ob začetku festivala bomo na odprtju razstave nagradili najboljše med 350 fotografijami, ki so prispele na natečaj,” je s sodelovanjem fotografov s treh kontinentov zadovoljna Karla Kofol iz muzeja.

Vsak se bori za dobiček

Gostinci veliko novega, razen dodatnih sedežev, ne bodo ponudili. Ponovno bodo zaprli Cankarjevo ulico in namestili dodatne mize. Promet zlasti v času Metaldays poskoči v nebo, nekaterim omogoča celoletno preživetje. Gostinci pa opažajo, da poskušajo organizatorji festivala čim več gostov obdržati na svojem terenu. Lani so, denimo, celo znižali ceno pivu. To gre domačinom v nos. Domačini tudi s ponudbo hrane znotraj festivalskega sistema ne pridejo zraven, je pa res, da je zalogaj zaradi množice gostov zahteven. Letos so organizatorji k sodelovanju povabili Hišo Franko. Že vrsto let znotraj festivala ponujajo žgane pijače z domačije Valter - Siber. Lastnik Valter Čujec jim pijačo samo dostavi. Kot pravi, mu organizatorji vedno vse korektno plačajo. Pred stojnico z njegovo pijačo je vedno dolga vrsta.

Kot prvi v festivalskem nizu se je uspešno že zaključil Soča Outdoor. Festivalsko poletje se nadaljuje 18. julija s koncertom domačih skupin Tmin undercover rock in z Metaldays od 19. do 25. julija. Kreativni tabor Sajeta bo potekal od 29. julija do 1. avgusta, sledi Punk Rock Holiday od 4. do 7. avgusta, zaključuje pa se z Overjam international reggae festivalom od 11. do 15. avgusta.

Vse postelje so zasedene

“Tudi letos so v času Metaldays vse postelje v Tolminu in deset kilometrov okoli zasedene. Številni festivalski gostje se vračajo v iste apartmaje. Pri prevozu z bolj oddaljenih lokacij pomaga deset taksi kombijev. Ostale goste v tem času usmerjamo proti Kobaridu,” pojasnjuje Maja Brešan iz tolminskega TIC. Ker je v času Metaldays povpraševanje bistveno večje od ponudbe postelj, domačini najdejo za zamudnike tudi kakšno neuradno ležišče.

Organizatorji pridobivajo dovoljenja, s komunalo so podpisali vse pogodbe. Pogajajo se še z nekaterimi domačini, da bi v času festivala vendarle omogočili jutranje sprehajanje ob Soči. Zelo dobrodošlo bi bilo tudi to, da bi omogočili nemoten prehod preko mosta nad Tolminko proti Mostu na Soči. Občina je dala vsa dovoljenja za delne zapore cest in za hrup do 2. ure ponoči. “Občina bo še naprej urejala prizorišče festivalov. Lani smo za ureditev električnega napajanja porabili veliko več, kot je znašal iztržek od minimalne takse na osebo v začasnem kampu. Postopoma gremo naprej, med drugim bo treba sanirati usad na cesti proti Sotočju in nevaren ovinek,” napoveduje tolminski župan Uroš Brežan.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano