Mesto v malem

Novogoriški pokrajinski arhiv bo z razstavo obujal spomin na nekdanjo frnažo v Novi Gorici, vanjo pa želi vključiti čim več spominov, pričevanj in gradiva ljudi.

Frnaža je bila med gradnjo Nove Gorice mesto v malem.
Frnaža je bila med gradnjo Nove Gorice mesto v malem.  

NOVA GORICA > Frnaža - mesto v malem nosi naslov razstava, ki jo pripravljajo v Pokrajinskem arhivu Nova Gorica in s katero se pridružujejo prazničnim dogodkom ob 70. obletnici začetka gradnje mesta.

Frnaža je stala ob nekdanji Gabrijelovi, sedaj Erjavčevi ulici in je bila nekakšno obrtno-trgovsko, kulturno in družabno središče nastajajočega mesta. Za mnoge je eden glavnih simbolov časa, ko se je mesto razvijalo. Postavljalci razstave predvidevajo, da se je številni še dobro spominjajo in hranijo dokumentirane sledi o njej. Gradivu, ki ga hranijo v arhivu, bi radi na razstavi dodali še tisto iz domačih zbirk ter osebna pričevanja in spomine posameznikov.

Zato pozivajo vse, ki bi lahko obogatili razstavo, naj se zglasijo v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici vsak delovni dan med 8. in 14. uro, pokličejo na številke 05/335-87-64, 05/335-87-66 ali 040/464-233 ali se odzovejo po elektronski pošti na naslova jurij.rosa@pa-ng.si ali metka.vuksanovic@pa-ng.si.

Razstava bo na ogled jeseni v galeriji Frnaža, poslopju, ki je še edini preostanek nekdanje stavbe. NR


Najbolj brano