Mesto kot poligon za ustvarjanje

Mostovna, rolkarski park, prostori, kjer ustvarjajo neuveljavljene glasbene skupine in podobno so poligon za razvoj urbane kulture v Novi Gorici. Ta kljub pomanjkanju kritične mase v mestu živi, resda z vzponi in padci. Ob koncu tedna bodo v okviru Urban projekta predstavljene aktivnosti urbane scene.

Tudi mojstrsko izvedeni triki na rolki ali bmx-u so sestavni del 
urbane kulture.  Foto: Ana Bovcon
Tudi mojstrsko izvedeni triki na rolki ali bmx-u so sestavni del urbane kulture.  Foto: Ana Bovcon

NOVA GORICA > Izpiljen trik z rolko ali bmx kolesom, mojstrski grafit, raperske rime, ki po sporočilnosti prekašajo besedila komercialnih popevk. Vse to in še kaj sodi v pojem urbana kultura. Ta ima tudi v Novi Gorici tradicijo, njeni pionirji pa znanje in izkušnje prenašajo na mlajše rodove. Najstnike spodbujajo k ustvarjanju in izražanju “na ulici”, ki ne pomeni le pregovorne nevarnosti za skrenitev na stranpota, ampak je lahko tudi vir inspiracije in kritičnega pogleda na svet.

Ni kritične mase

“Urbana kultura pomeni ustvarjanje in izražanje na ulici, vključuje pa vse tisto, kar ni vpeto v neke institucionalizirane prostore,” pove Aljoša Kravanja iz Športnega kluba raketa, ki upravlja z GO Skateparkom.

Barbara Poša Belingar iz Kud Krea ga dopolni, da poleg urbanih adrenalinskih športov v urbano kulturo sodi tudi glasba nekomercialnih skupin in dj-jev, ulično gledališče, instalacije, performansi, ustvarjanje grafitov, oživitev starih, zapuščenih prostorov in nenazadnje festivali, kot je Urban projekt, ki se bo ta konec tedna odvijal na in ob novogoriškem rolkarskem poligonu in skuša zaobjeti vse urbane prakse.

“Največja težava na tem področju je v pomanjkanju kritične mase. V mestu je premalo ljudi, ki bi znali to razvijati,“ pojasni.

Skate park je dokaz, da se da

Pogosto je krivo tudi pomanjkanje podpore lokalne skupnosti in infrastrukture. Rolkarski poligon je lep dokaz, kako se z dobrimi pogoji določena aktivnost lahko razvija.

“Ko je nekdanji skate park propadel, je tudi kultura 'skejtanja' in 'bajkanja' nekoliko zamrla. Zdaj se znova širi,” še pojasni Kravanja. V Go Skateparku vsak dan vadi nekaj deset ljudi. Zaradi ugodne klime je aktualen celo leto. Vanj prihajajo z vseh koncev Slovenije in iz bližnje Italije.

Neznanim bendom ni lahko

“Na razpis za tretjo kompilacijo Od Soče do Korna se je prijavilo deset glasbenih skupin. To niso vsi bendi, ki so aktivni, je pa danes tako, da neuveljavljene skupine težko pridejo do nastopa,” pove direktor Mostovne Edvin Pozderović. Doda, da je bila pred petimi leti goriška glasbena scena precej močnejša in da danes, na primer, hard core, metal in punk bandi nastopajo le na Mostovni, z organizacijo posamičnih dogodkov pa se trudijo tudi v nekaterih okoliških krajih. Pojasni tudi, da načrtujejo v prostorih nekdanje e-hiše urediti prostor za vadbo, saj mladi glasbeniki zdaj vadijo doma, v garažah, kleteh, v industrijskih conah ...

Grafite še vedno preganjajo

Tudi na področju rap glasbe oziroma hip hop kulture je nekaj časa vladalo zatišje, zadnje čase pa se je po zaslugi novih akterjev na slovenski sceni in prizadevnosti domačega Fresh Hip Hop Movementa pojavil nov val ustvarjalcev.

“V mestu je trenutno deseterica aktivnih. Kar se grafitov tiče, gre bolj počasi kot pri glasbi, a imamo tudi na tem področju podmladek. Konec 90. let je bila ta scena precej bolj razvita, vmes je se skupaj zamrlo, zdaj pa nekaj fantov to sceno ponovno obuja,” pove Aljaž Pipan iz Fresh Hip Hop Movementa. Doda, da ustvarjanje grafitov še vedno velja za ilegalno, za nekatere celo kriminalno dejanje.

Le na prireditvah, kot je Urban projekt, kjer poskrbijo za dovoljenje za uporabo zidov, si lahko ustvarjalci dajo duška, ne da bi jih kdo grdo gledal ali preganjal.

NACE NOVAK


Najbolj brano