Mesto izgubilo edino študentsko lokacijo

Navedbe izpred leta dni, da mariborsko podjetje SORS iz svoje stavbe v središču mesta meče Tokio bar, ki ga upravlja Klub goriških študentov (KGŠ), so se vendarle uresničile. V teh dneh KGŠ pospešeno išče kupca za inventar in prireja še zadnji študentski dogodek, lokal pa naj bi nato doživel temeljito prenovo in dobil novega najemnika. Goran Nemec obljublja pestro ponudbo, še pred letom dni pa je hitel zatrjevati, kako so govorice o tem, da prevzema lokal, nadvse “smešne” in “barske”.

Študentje odhajajo iz lokala Tokio, ki ga nato čaka temeljita obnova. Prihaja nov najemnik, ki je še pred letom dni zagotavljal, da so govorice o njegovem prevzemu lokala “smešne”. Foto: Ana Cukijati
Študentje odhajajo iz lokala Tokio, ki ga nato čaka temeljita obnova. Prihaja nov najemnik, ki je še pred letom dni zagotavljal, da so govorice o njegovem prevzemu lokala “smešne”. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Kot strela z jasnega je marca lani člane upravnega odbora KGŠ presenetila odločitev podjetja SORS, ki je predčasno odpovedalo pogodbo o sodelovanju in klubu dodelilo leto dni časa za izselitev, kolikor najemniku pripada po zakonu.

Odpoved pogodbe brez razloga?

“Potem, ko smo poletje 2013 sklenili z dobičkom, nudili delo številnim študentom ter zagotavljali prostor za druženje študentske populacije v mestu, nas je odločitev lastnikov lokala o naši izselitvi močno pretresla,” priznava predsednik KGŠ Johannes Vuga Gregorič. “Pravega razloga za prekinitev pogodbe, ki smo jo junija 2013, ko je podjetje SORS kupilo nepremičnino od Mercatorja, obnovili in podpisali za nedoločen čas, nismo izvedeli,” je dodal. Gotovo pa ima kaj pri tem tudi lanska obnova Bevkovega trga. Ta naj bi del lokala Tokio v središču mesta ohromila od marca do julija. “To so najboljši meseci za gostinsko dejavnost. Izguba je bila finančna, hkrati je osiromašila naša dosedanja prizadevanja za bogatenje družabnega življenja goriških študentov,” poudarja predsednik KGŠ, ki v teh dneh skupaj s preostalimi člani upravnega odbora pospešeno išče kupca inventarja. Lokal morajo izprazniti do 10. februarja.

Po prenovi lokala nov najemnik

Direktor mariborskega podjetja SORS, podjetnik z lestvice stotih najbogatejših Slovencev Marko Arsenovič, od katerega smo hoteli izvedeti razlog za predčasno odpoved pogodbe s KGŠ ter o njegovih nadaljnjih namenih z lokalom Tokio, v teh dneh ni želel dajati izjav, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi lokal sedaj temeljito prenovili in ga ponovno odprli predvidoma maja. Nov najemnik naj bi bil Goran Nemec, ki obljublja pestro ponudbo sredi mesta tako za otroke kot odrasle.

Nenavadno pa je, da je natanko pred letom dni prav Nemec zanikal vse očitke iz anonimnega pisma, ki je zaokrožilo po mestu in napovedalo scenarij o usodi lokala Tokio, ki se je sedaj očitno začel odvijati. Tedaj je povedal: “Te govorice so smešne. Smešno je, da se sploh kdo ukvarja z barskimi govoricami. Seveda pa me zanima vsak biznis, tudi nakup Mercatorja ali Telekoma, če bi bil ugoden.”

Navijanje za Nemca so takrat očitali tudi novogoriškemu županu Mateju Arčonu, ki je zagotavljal, da sta z Nemcem “le znanca”.

Prihajajo leta suhih krav

Posledice “pregona” študentov iz mestnega središča, ki so v lokalu Tokio redno organizirali dogodke za dijake in študente, bo moč občutiti kmalu. Zaključna zabava s pomenljivim naslovom Zadnja večerja bo jutri, nato pa se bodo na KGŠ posvetili reorganizaciji dela.

Napovedujejo usmeritev v druge aktivnosti za dobrobit študentov in lokalnega okolja.

“Zaradi finančnega stanja nismo zmožni iskati nove lokacije. Gostinstvo ni prioriteta kluba, a Tokio je bil odlično izhodišče, saj je imel KGŠ tam svoj prostor. Brez svoje lokacije bo težko zapolniti to vrzel, ki je poleg možnosti druženja ponujala tudi delo študentom,” pravi Johannes Vuga Gregorič.

Težavam KGŠ pa kar ni videti konca. Sprememba zakonodaje bo že ta mesec dodatno obremenila študentsko delo, česar se zavedajo tudi na KGŠ in posledično pričakujejo manj koncesijskih dajatev, kot so jih prejemali do sedaj. V kolikor bi se odvil črn scenarij, ocenjujejo, da bi v tekočem letu v povprečju prejeli za 60 odstotkov manj denarja.

“Četudi se ni nihče zavzel za študentski prostor v središču mesta, se bomo trudili še naprej po svojih najboljših močeh in skušali čim bolje dvigovati splošen vtis o klubu,” še pravi.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano