Mestni svetniki v Novi Gorici niso najdražji v državi

Pogajanja med državo in predstavniki občin o zategovanju pasu so sprožila tudi vprašanja, koliko denarja dobijo občinski svetniki. Na prvo mesto, ki v tem primeru ni ugledno, so se zavihteli svetniki iz Nove Gorice. A podatki so lahko varljivi ...

Svetniki so si v prejšnjem mandatu zagotovili visoke sejnine, a jih državna pravila o varčevanju nižajo.   Foto: Leo Caharija
Svetniki so si v prejšnjem mandatu zagotovili visoke sejnine, a jih državna pravila o varčevanju nižajo.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Eno so namreč pravila, ki si jih je postavil mestni svet, drugo pa je zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Slednji plačilo za delo predstavnika občanov omejuje na največ 7,5 odstotka plače župana, zato svetnik v Novi Gorici, pa naj bo član vrste odborov, za to ne more dobiti več kot 265,29 evra na mesec.

To nikakor ni največ v Sloveniji, in da ni veliko, meni vodja svetniške skupine SD Valter Vodopivec, ki ni imel težav povedati, koliko je plačan: “Kot svetnik in član dveh odborov dobim 197 evrov neto na mesec. Če se komu zdi, da je to preveč, bi ga povabil, da me nadomesti. Treba je namreč vedeti, da ne gre le za vprašaje časa, ampak se je treba v vsa gradiva poglobiti, tu je prevoz na seje in vse to je zajeto v omenjenem znesku.”

Vendar tako je v Novi Gorici zaradi uzakonjenih omejitev. Če jih ne bi bilo ... “V prejšnjem sklicu mestni svet predlaganega pravilnika o teh nagradah ni obravnaval, ampak je sestavil svojega in zvišal sejnine,” je o te vrste primatu novogoriške občine dejal župan Matej Arčon. Zato čeprav svetniki ne prejmejo prav dosti, bi jim pripadalo znatno več.

Pravilnik predvideva, da je izvoljenec Novogoričanov za udeležbo na seji upravičen do plačila, ki znaša 12,5 odstotka plače župana ali 442,16 evra bruto (14 odstotkov za vodenje seje). Za udeležbo na izredni seji ali nadaljevanju redne bi dobil dodatnih 70,75 evra bruto, kolikor naneseta dva odstotka županove plače, še enkrat toliko pa bi lahko prejel vsak vodja svetniške skupine. Poleg tega se sejnine plačujejo za delo v odborih občine in se gibljejo med dvema in štirimi odstotki županove plače, ter za delo v nadzornem odboru (med tremi in šestimi odstotki).

V teh organih pa sedijo tudi člani, ki niso mestni svetniki, in zanje omejitev izplačil ne velja. Teoretično bi torej kdo od njih ta čas na mesec lahko dobil več kot kdo od izvoljencev občanov; recimo, če bi bil član več odborov. V praksi se to še ni zgodilo, so pojasnili v upravi občine, kjer bi radi znižali te prejemke. A o tem, dodajajo, odloča mestni svet, enako kot bo, je dejal župan, morda sklepal o ideji Goriške.si, da bi svetniki dobivali še povračila za določene stroške, ki so izvzeti iz določil ZUJF in bi jim jih potem morali izplačevati.

Zaenkrat pa občina za delo svetnikov namenja toliko denarja, kot ga lahko skladno z omejitvami. In lani je zanje, za ostale člane odborov in za organe KS porabila 154.000 evrov.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano