Meja prahu in dima ne ustavi

Slovenska agencija za okolje in enaka furlanska ustanova ARPA nameravata skupaj pripraviti oceno kakovosti zraka v obeh Goricah ter v bližini. Zato bodo morda v prihodnje še dodatno merili onesnaženost ozračja.

Livarna je bila dolgo trn v peti ljudem, a zadnje čase KS ni prejela pritožb zoper njo Foto: Mitja Marussig
Livarna je bila dolgo trn v peti ljudem, a zadnje čase KS ni prejela pritožb zoper njo Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA, GORICA > Na vabilo in pobudo Občine Gorica so se tam nedavno srečali tudi predstavniki Agencije RS za okolje in sorodne furlanske deželne agencije ARPA in govorili o kakovosti zraka na območju obeh Goric. Do srečanja je prišlo v izhodišču zaradi izpustov v zrak iz Livarne Gorica, ki stoji na robu Solkana. Nad onesnaževanjem zraka iz podjetja so se namreč dolgo pritoževali predvsem stanovalci severnega predela Gorice, a tudi Solkanci, ki stanujejo bliže podjetju.

Če so se nad delovanjem Livarne Gorica, posebej nad smradom in prahom, ki ga izpušča v zrak, mnogi pritoževali, pa se zdi, kot da so se razmere zdaj izboljšale. Na KS Solkan, denimo, se v zadnjem letu dni nihče ni obrnil s pritožbami nad podjetjem, tudi okoljska inšpekcija v zadnjem obdobju ni dobila nobene prijave.

“Livarna ni edini onesnaževalec”

Toda čeprav je goriška občina pozorna predvsem na to, koliko okolje onesnažujejo izpusti iz livarne, je dobil omenjeni sestanek širše razsežnosti. “Tam smo opozorili, da livarna ni edini onesnaževalec na območju Gorice in Nove Gorice, ki vpliva na kakovost zraka na Goriškem,” so med drugim pojasnili v agenciji za okolje.

Zato se je treba ocenjevanja kakovosti zraka na tem območju bolj celostno lotiti. Prav zato so predstavniki obeh okoljskih agencij sklenili, da bosta sodelovali pri pripravi take vrste ocene kakovosti zraka. Ta bi lahko vključevala tudi dodatno spremljanje onesnaženosti v obeh mestih z meritvami, o čem pa še niso razpravljali.

Najprej morajo preučiti podatke

“Govorili smo predvsem, da se sprva preuči vse razpoložljive podatke in modelske rezultate, s katerimi razpolagata ARSO in ARPA FVG, in na podlagi tega naredi načrt, kako pristopiti k izdelavi predlagane ocene,“ razlagajo v agenciji za okolje. O podrobnostih za nadaljnje korake pa bodo govorili na operativnem sestanku med agencijama, ki je predviden ta mesec.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano