Medved je uničil čebelnjake

Domačini iz Podrage in Manč doslej niso bili vajeni medvedjih obiskov, zdaj pa vse kaže, da se kosmatinec sprehaja tudi po tukajšnjih vinogradih in poljih. V noči na nedeljo je uničil tri od dvajsetih nakladnih, čebeljih panjev, ki jih ima Gabrijel Makovec v vinogradu pri Mančah.

Gabrijel Makovec z ostanki čebeljega pridelka Foto: Alenka Tratnik
Gabrijel Makovec z ostanki čebeljega pridelka Foto: Alenka Tratnik

PODRAGA > Gabrijel Makovec iz Podrage je bil včeraj zjutraj precej presenečen, ko je na običajnem sprehodu do čebeljih panjev v zraku opazil večje število čebel. Ko je prišel bliže, je ugotovil, da jih je ponoči obiskal nepovabljen gost. Makovec, ki se že 35 let ljubiteljsko ukvarja s čebelami, je hitro ugotovil, da ne gre za človeško pobalinstvo. “Lovci so spomladi rekli, da so sledili medvedu, pa jih nismo prav resno jemali, ker medveda ni bilo videti, tudi škode doslej ni povzročal. Zdaj se je očitno prišel posladkat, drugače ne razumem njegovega obiska, saj ima hrane še dovolj. Zanimivo je, ker je prišel v vinograde in v bližino hiš. Do prve je nekaj sto metrov,” je povedal Makovec, ki je včeraj hitel pospravljati ostanke panjev, da ne bi prišlo do čebeljega ropanja.

Da gre res za medveda, so včeraj dopoldne potrdili člani lovske družine Vojkovo Podnanos, saj se je eden od njih med včerajšnjim lovom nad Podrago z medvedom srečal od blizu.

Makovec skrbi za 35 čebeljih družin. Nekaj jih ima v Malih Žabljah, na pašo jih vozi tudi na Postojnsko in Tolminsko, odvisno od sezone, saj prideluje gozdni, akacijev in lipov med. Skupaj z ženo n pri tej ljubiteljski dejavnosti preizkušata različne okuse in dodatke. Z letošnjo sezono se, kot pravi, ne more pohvaliti, za nameček pa je zdaj nekaj kilogramov medu pojedel še medved. Škode bo za okrog 400 evrov, ocenjuje Makovec in razmišlja, da bo okrog panjev napeljal električnega pastirja, če se bo kosmatinec še vrnil. AT


Najbolj brano