Med postopki oživljanja zaradi smejalnega plina naj bi umrla še dva bolnika

Novogoriški policisti so zaradi smrti na šempetrski urgenci dopolnili kazenske ovadbe. Poleg že znane smrti 52-letnega bolnika naj bi zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, 63-letna ženska in 78-letni moški iz severnoprimorske regije. Novogoriški kriminalisti so sicer preiskovali obravnavo sedmih bolnikov.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zaradi ugotavljanja števila smrti zaradi napačne inštalacije oziroma ugotovljene napake na dovodih medicinskih plinov so novogoriški kriminalisti zaprosili za strokovno mnenje neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V šempetrski bolnišnici se bodo na ugotovitve kriminalistov, da naj bi na urgenci zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, najverjetneje odzvali v četrtek. Je pa predsednica sveta bolnišnice Anita Manfreda dejala, da je šokirana zaradi ugotovitev. Na ministrstvu za zdravje z ugotovitvami kriminalistov še niso seznanjeni.

"Neodvisni strokovnjak te inštitucije je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih, oživljanih v obdobju med 23. januarjem in 10. marcem," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos.

Kako je postopek reanimacije vplival na preostale štiri bolnike, ki so jih obravnavali, naj bi pokazalo izvedensko mnenje ustreznih medicinskih strokovnjakov v samem kazenskem postopku. Dva od omenjenih bolnikov sta sicer med postopkom reanimacije umrla, dva pa sta bila živa prepeljana v nadaljnjo oskrbo.

Policija je že doslej po predkazenskem postopku podala kazensko ovadbo za sedem oseb, ki naj bi storile osem kaznivih dejanj, eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije. Število osumljenih tudi po zadnjih ugotovitvah ostaja enako.

Pangos je na današnji novinarski konferenci poudaril, da medicinskemu osebju ne gre očitati odgovornosti in da so bili medicinski postopki pri oživljanju pacientov ustrezni.

Za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je zagrožena kazen do osmih let zapora, prav toliko za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Za storitev kaznivega dejanja ponarejanja listin pa lahko obtoženi v zaporu pristane za do dve leti.

Preberite še: Šempetrska urgenca: bodo ovadbo razširili?

Cevi priključil napačen človek

STA


Najbolj brano