Med igračkami in ZRačkami še okusni obroki

V eko učilnici in igralnici na idrijskem in črnovrškem trgu ter v spodnjeidrijski šoli so minuli petek in soboto postavili v ospredje odnos do zavržene hrane in drugih odpadnih materialov. Otroci in profesionalni predelovalci so predstavili uporabne reciklirane predmete in niz receptov za pripravo obrokov iz odvečne hrane.

    V delavnici izdelovanja ZRačk, denarnic iz predelanih avtomobilskih gum, se je trlo otrok.

 Foto: Saša Dragoš
V delavnici izdelovanja ZRačk, denarnic iz predelanih avtomobilskih gum, se je trlo otrok.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mladi, ki so v vseh vrtcih in šolah vključeni v zelene projekte, so na Eko petku in soboti v vseh večjih krajih občine predstavili, kako je mogoče koristno uporabiti zavržene materiale. Občine pa je z natečajem že prej zbrala kup receptov za “recikliranje” odvečne hrane.

Nikar v smeti - raje v lonec, v igro in v modne dodatke

V ospredju osrednje - idrijske Eko tržnice - je bilo torej recikliranje. Osnovnošolci, ki so se lani posvetili zmanjševanju količin odpadne hrane, so dnevno količino zavrženega kruha uspeli znižati na poldrugi kilogram in ostanke po kosilih na 5,8 kilogramov. To je za šolo s 600 učenci dober rezultat.

Medtem ko je Komunala osveščala, kako pravilno ravnati z odvečno hrano, se je občina z natečajem Nikar v smeti - raje v lonec med občani lotila zbiranja receptov za pripravo obrokov iz presežkov hrane pred iztekom roka, ki bi sicer končali v smeteh.

Degustatorji, ki so preizkusili del iz niza receptov, so potrdili, da jih je vredno uporabiti. Varovanci vrtca, ki so skupaj s šolarji zeleno obarvali tudi plesno pevski nastop, so navdušili z nizom znanih in inovativnih igrač iz odpadnih materialov. Z recikliranimi predmeti so se postavili varovanci delovnega centra in več domačih ustvarjalcev.

Prevzela jih je izdelovalka modne galanterije Urška Pirc. Vse - od drobnih obeskov za ključe do imenitnih torbic - izdeluje iz predelanih avtomobilskih gum. Kot nam je povedala, s svojim “čiščenjem” Slovenije in z blagovno znamko Črna ZRačka za zdaj laže prepriča tujce kot domačine.

Eko vikend želijo podaljšati v zeleni vsakdan

Otroke, ki so v delavnici Pirčeve izdelovali denarnice, je množično navdušila. Šolarji s svojimi zelenimi projekti so bili, tudi po zaslugi delovne sobote, najmnožičnejši obiskovalci prireditve. Odrasli občani, ki so jim organizatorji namenili niz uvodnih predstavitev za podaljšanje eko dne v vsakdan, se z zanimanjem niso pretirano izkazali.

Občina ne dvomi, da jih bo pritegnila v niz prireditev Čista Idrijca, Bistra Soča, ki jih po Tolminu in Novi Gorici pripravlja ob Dnevu Soče. Nanje bo skupaj s številnimi društvi vabila do oktobra. Geopark Idrija pa z nizom soorganizatorjev od 6. maja vabi na Teden evropskih geoparkov. Po uvodnem tednu astronomije se bo do konca maja zvrstilo 15 prireditev. Vse, tudi mnoge, ki so jih predstavila društva s taborniki na čelu, prirejajo za osveščeno trajnostno obnašanje občanov v okolju.

SD


Najbolj brano