Med bloki kot na plaži

Trata sredi mesta, na njej blazine in stolčki, v senci pa mreža za poležavanje. Takšno vzdušje pričara Knjižnica pod krošnjami, ki se je včeraj že peto leto zapored začela v Novi Gorici na zelenici med Cankarjevo ulico in Ulico Gradnikove brigade. Konec julija pa bo bralce vabila v Kanalu.

Glavni namen Knjižnice pod krošnjami je vse generacije 
spodbuditi k branju.   Foto: Alenka Ožbot
Glavni namen Knjižnice pod krošnjami je vse generacije spodbuditi k branju.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > Vseslovenski projekt se je začel pred enajstimi leti, letos bodo brali na prostem kar na 18 lokacijah po Sloveniji, od tega jih je osem v prestolnici. Že peto leto branje v senci dreves z bogatim spremljevalnim programom organizirajo tudi v Novi Gorici in v Kanalu. “Vesela sem, da otroci, ki vidijo knjige pod krošnjami, tečejo k njim in prosijo starše, da lahko ostanejo. Pomembno je, da že najmlajše nagovarjamo k branju,” pravi idejna vodja Knjižnice pod krošnjami Tina Popovič.

V mestu vrtnic, na zelenici med Cankarjevo ulico in Ulico Gradnikove brigade, je za prijetno bralno vzdušje poskrbel Mladinski center Nova Gorica pod pokroviteljstvom mestne občine. Mimoidoči se bodo lahko od 15. do 24. junija - vsak dan med 10. in 20. uro - “naužili” knjig raznih zvrsti, tudi letos bodo v okviru projekta ponujali delavnice za otroke ter kulturno-zabavne dogodke z glasbeniki, pisatelji, pesniki, arhitekti in drugimi strokovnjaki, ki bodo v popoldanskih urah oživili zelenico med bloki. Vrhunec bo 23. junija, ko bo na obisku pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec Andrej Rozman Roza, slovesen zaključek pa 24. junija z glasbeno literarnim nastopom Dana Lična in skupine Big Band GveriLLaz.

Od 21. julija do 3. avgusta pa bodo knjige listali pod brezo pri OŠ v Kanalu, in sicer od ponedeljka do petka od 9. do 20. ure. Tudi tam bodo branje obogatili z raznimi dogodki, s poudarkom na stoletnici soške fronte in 150-letnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki se mu bodo posvetili tudi v Novi Gorici. Po nekaj uspešnih letih pa ne bo Knjižnice pod krošnjami v sosednji Gorici, saj se dosedanji organizator ni določil za izvedbo. Bo pa letos projekt prvič stopil na avstrijsko stran. V Šentvidu ob Glini, v starem mestu s srednjeveškim obzidjem, bodo konec poletja brali v nemškem, italijanskem, angleškem in slovenskem jeziku v okviru mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano