Martinovanja v Brdih in Vipavski dolini

Prihodnji torek je martinovo, zato bodo konec tedna na več prireditvah na ožjem Goriškem in zgornjem Vipavskem iz mošta delali vino.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

VIPAVSKA DOLINA, BRDA > Večji, že vpeljani martinovanji bosta od danes do nedelje v briškem Šmartnem in na Brjah. V Šmartnem bodo drevi ob 18. uri predstavili logotip oljčnega bara in okušali novo oljčno olje, na Brjah pa slavje začenjajo ob 21. uri s Kingstoni. Tam za nedeljo popoldne (od 16. ure dalje) napovedujejo predavanji o vinu, čemur bo sledila zabava z DJ Lovrom, v Šmartnem pa ta dan program začenjajo že dopoldne, ponudil pa bo slikarski ex tempore, delavnico kuhanja poletne po starem in delavnico za družine ter gledališko predstavo.

Osrednji dan obeh slavji bo jutri, na Brjah od 10. ure dalje in v Šmartnem od 11. ure. Brejci napovedujejo sprevod furmana, ki bo nabiral mošta po kmetijah, krst, pokušino mladih vin, kakor drugih dobrot, kmečko tržnico, pohod in razstavo ter seveda krst vina. Zvečer bo zbrane zabavala Tanja Žagar. V Šmartnem bo to nalogo imela skupina Prizma, seveda ne bo manjkal blagoslov vina, obiskovalce pa vabijo še s tržnico dobrot, vodenim ogledom kraja, s kuhanjem polente, izdelovanje martincev.

Jutri od 14.30 dalje bo martinovaje na prostem tudi v Vrhpolju. Nadaljevalo se bo z druženjem v vinskih kleteh iz Vrhpolju in Duplja, kar bo tudi uvod v niz dni odprtih hramov na Vipavskem, ki se bo nadaljeval do božiča.

Martinovanja tu in tam se bodo vrstila še ves prihodnji teden in za soboto, 14. novembra, tako slavje od 16. ure dalje napovedujejo na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Vse popoldne bo tržnica dobrot, na kateri bodo vabile gostilne in kmetije z Goriškega, že za dan prej pa napovedujejo prvo vožnjo avtobusa med gostilne in kleti Vipavske doline.

AS


Najbolj brano